Buget separat pentru zona euro. Olanda, mesaj

Președintele Comisiei Europene: Jean-Claude Juncker
Președintele Comisiei Europene: Jean-Claude Juncker

 Olanda "nu este favorabilă" propunerii franco-germane privind un buget al zonei euro, a afirmat joi, la Luxemburg, ministrul olandez al finanţelor Wopke Hoekstra, informează AFP. 

"În ceea ce priveşte o capacitate fiscală sau un buget pentru zona euro, se pune o problemă: ce gen de problemă rezolvă aceasta? Acest lucru nu este clar pentru noi şi nu suntem favorabili" (unei asemenea propuneri), a declarat el la sosirea sa la o reuniune cu omologi din zona euro. 

"Este util să studiem" ideile Franţei şi Germaniei pentru reformarea zonei euro, în care "există elemente foarte bune", a adăugat el totuşi. 

Cancelarul federal german, Angela Merkel, şi preşedintele francez, Emmanuel Macron, au convenit marţi asupra mai multor propuneri în vederea reformării Uniunii economice şi monetare, printre care un buget al zonei euro, care ar urma să se ridice la mai multe zeci de miliarde de euro. 

Opoziție fermă 

Aceste propuneri trebuie să fie studiate în seara de joi de miniştrii de finanţe ai celor 27 de ţări din UE, exceptând Marea Britanie, reuniţi la Luxemburg, înainte de a fi prezentate şefilor de stat şi de guverne din UE în timpul summitului european care va avea loc la Bruxelles în 28-29 iunie. 

La începutul anului, opt ţări din nordul Europei, printre care Olanda, dar şi Irlanda, Finlanda şi ţările baltice, membre ale zonei euro, s-au pronunţat împotriva unui asemenea buget. 

Ideea unui buget de investiţii pentru zona euro, menit să susţină creşterea economică, face parte dintre cele mai importante propuneri ale lui Emmanuel Macron asupra UE.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel