Buget 2% PIB pentru apărare. Ministrul Apărării, anunț categoric

Ministrul Apărării Naţionale, Gabriel Beniamin Leş, a declarat marţi, la Iaşi, că în 2017 România va ajunge "categoric" la bugetul pentru apărare discutat cu partenerii NATO, iar potrivit estimărilor actuale procentul alocat ar putea fi peste 2% din PIB. 

"Categoric, şi acum discutăm despre creditele bugetare şi de creditele de angajament care, după estimările noastre, s-ar putea să fie chiar peste 2%", a răspuns ministrul Apărării, fiind întrebat de jurnalişti dacă se va ajunge în acest la bugetul pentru Apărare discutat cu partenerii NATO. 

În ceea ce priveşte proiectele ministerului Apărării pentru anul în curs, Gabriel Benimin Leş a spus că se doreşte continuarea programelor de înzestrare, care sunt pregătite şi în curs de finalizare, urmând a fi scoase la licitaţie şi integrate în industria naţională de apărare, pentru care se doreşte o revitalizare, aşa cum este prevăzut şi în programul de guvernare. 

Bugetul Ministerului Apărării Naţionale pentru anul 2017 "se încadrează în prevederile Acordului politic naţional privind creşterea finanţării pentru Apărare", procentul din Produsul Intern Brut (PIB) propus fiind de 2,18, se arată într-un comunicat al MApN, scrie Agerpres.


"Conform documentelor publicate pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice, MApN are alocat de la bugetul de stat 11,022232 miliarde lei, reprezentând 1,35 la sută din PIB, format din creditele bugetare, în valoare de 10,620560 miliarde lei, reprezentând 1,30 la sută din PIB - mai mare cu 40 de milioane de lei decât execuţia bugetară pe anul 2016 - şi veniturile proprii, în valoare de 401,672 milioane lei", se arată în comunicatul de presă. 

La acestea se adaugă şi creditele de angajament, în sumă de 7,632 miliarde lei, reprezentând 0,93 la sută din PIB. "Această valoare permite demararea achiziţiilor din programele majore de înzestrare ale Armatei României. Însumând, rezultă un buget total de 18,654232 miliarde lei, reprezentând 2,18 la sută din PIB", se subliniază în documentul citat. 

Totodată, se precizează faptul că suma alocată constituie premiza dotării forţelor armate cu "echipamente de luptă moderne şi interoperabile", în vederea îndeplinirii misiunilor stabilite şi a angajamentelor asumate faţă de NATO, UE şi partenerii strategici, conform documentelor din domeniul planificării apărării şi programului de guvernare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel