Brexit. Scoția vrea un nou referendum pentru independență

Scoţia nu poate fi 'întemniţată' de Marea Britanie şi trebuie să i se permită organizarea unui referendum pentru independenţă.

Acest referendum este cerut deoarece se confruntă cu retragerea din Uniunea Europeană împotriva voinţei sale, a declarat duminică lidera Partidului Naţional Scoţian (SNP), Nicola Sturgeon, citată de agenţia dpa.

În urma victoriei sale în alegerile parlamentare anticipate, prim-ministrul conservator britanic Boris Johnson i-a spus lui Sturgeon că nu va permite un alt referendum în Scoţia, insistând că votul împotriva independenţei din 2014 a fost un o decizie unică într-o generaţie.

Sturgeon, care conduce şi guvernul Scoţiei, a declarat pentru Andrew Marr Show la BBC că SNP are dreptul să solicite un alt vot după ce în alegerile din 12 decembrie a câştigat 48 din cele 59 de locuri ale Scoţiei din Westminster.

SNP a mizat în acest scrutin pe un nou referendum şi pe opoziţia faţă de Brexit. Ar fi o 'subversiune a democraţiei' dacă Scoţiei nu i se permite acum să ţină un alt vot, a spus Sturgeon pentru BBC.

'Trebuie să ne întrebăm în Scoţia - suntem fericiţi ca direcţia ţării noastre, genul de ţară în care vrem să fim, să fie determinată de un guvern conservator de dreapta - poate pentru următorii 20 de ani - sau vrem să preluăm controlul propriului viitor? Scoţia nu poate fi întemniţată în Marea Britanie împotriva voinţei sale', a spus ea.

În referendumul pentru Brexit din 2016, 62% dintre alegătorii scoţieni au optat să rămână în UE, în timp ce în restul Marii Britanii 52% au votat pentru Brexit, relatează AGERPRES.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel