Băsescu dă Guvernul în judecată pentru vila de protocol

Traian Băsescu a trimis Guvernului o plângere administrativă pentru casă, avertizând cu instanţa.

VEZI ȘI: Radu Tudor, declarație BOMBĂ despre Klaus Iohannis. "PRIMUL MARE EȘEC"

Fostul preşedinte Traian Băsescu a trimis Guvernului o plângere administrativă prealabilă în care avertizează că se va adresa instanţei judecătoreşti dacă nu i se acordă o locuinţă ca reşedinţă şi un cabinet de lucru.

"Plângere administrativă prealabilă împotriva refuzului autorităților de atribuire a unei locuințe de protocol cu destinația de reședință și a unui cabinet de lucru, drepturi care mi se cuvin în calitate de fost Președinte al României.

Prin adresa nr. 11976, am solicitat RAAPPS și SGG următoarele: folosința gratuită a unei locuințe de protocol cu destinație de locuință și folosința gratuită a unui spațiu cu destinație de cabinet de lucru", se arată în plângerea atașată.

"Ca urmare a cererii mele, SGG transmite o adresă către RAAPPS prin care confirmă temeiul legal al celor solicitate de subsmenatul prin cererea 11976/30.09.2014 și prin care indică procedura legală de atribuire solicitând în același timp respectarea procedurii legale.

În urma corespondenței instituționale mai sus menționate RAAPPS trimisă către SGG concluzionează că "imobilul care îndeplinește criteriile de atribuire a destinației de reședință oficială, așa cum sunt reglementate prin nr 561/1991, cu modificările și completările ulterioare, este Vila 1A, cu terenul aferent, situate în sat Snagov, comuna Snagov, str. Florilor nr 151, județul Ilfov", mai notează fostul președinte.

În documentul respectiv, Traian Băsescu scrie că, împreună cu reprezentantul RA-APPS şi SPP, a fost realizată o vizionare a celor 7 imobile privind în special aspectele legate de securitatea clădirii şi a demnitarului, dar şi starea tehnică aparentă, stabilindu-se de comun acord că primele cinci imobile din anexă nu corespund criteriilor legale, dar că ultimele două imobile din listă, respectiv Vila 11 şi Vila 1A, ambele situate în Snagov, corespund acestor criterii, urmând ca RA-APPS să evalueze starea tehnică reală şi să decidă.

"Cu toate acestea, deși procedura legală părea parcursă, nici până în prezent nu mi s-a atribuit, conform legii, folosința gratuită a unei reședințe și a unui cabinet de lucru.

În cazul în care această solicitare legală nu se va soluționa la nivel administrative-instituțional, mă văd nevoit să mă adresez instanțelor judecătorești competente, cu toate consecințele ce vor decurge din acest demers judiciar, prin recunoașterea unor drepturi ce mi se cuvin, în baza legii, similar celorlalți șefi de stat care benefiază, în prezent, de drepturile legale conferite de Legea 406/2001"", mai notează Traian Băsescu, arată Știripesurse.

Listă transmisă lui Traian Băsescu

Guvernul a prezentat recent o listă transmisă, în luna decembrie, de RA-APPS către Traian Băsescu incluzând şapte case pe care acesta să le utilizeze ca reşedinţă după încheierea mandatului de preşedinte al ţării, printre care apartamentul din Bulevardul Prezan unde l-a avut ca vecin pe Adrian Năstase, şi două vile în Snagov, Guvernul spunând că Băsescu a refuzat unele dintre case şi nu a răspuns pentru altele.

Lista i-a fost transmisă lui Traian Băsescu după ce acesta a solicitat RA-APPS, în atenţia şi a Secretariatului General al Guvernului, să îi fie atribuită spre folosinţă gratuită o locuinţă de protocol cu destinaţia de reşedinţă, alta decât Vila Lac 3, ocupată în prezent, precum şi un spaţiu ca birou de lucru, după încheierea amndatului prezidenţial, conform legii în vigoare.

Pe listă au fost propuse apartamentul cu şase camere din Bulevardul Constantin Prezan, din clădirea în care Traian Băsescu a locuit, la etaje diferite, cu Adrian Năstase şi Nicolae Văcăroiu (cu o suprafaţă de 279 metri pătraţi), Vila 11 din Snagov (2.189 metri pătraţi), Vila 1 A din Snagov (472 metri pătraţi), un spaţiu cu cinci camere şi încă trei camere de serviciu din strada Orbescu (440 metri pătraţi), un imobil cu 9 camere din strada David Praporgescu (295 metri pătraţi), un apartament cu 5 camere din strada Barbu Delavrancea (280 metri pătraţi) şi un apartament cu 8 camere din strada Lev Tolstoi (273 metri pătraţi).

Ulterior, vila 1 A a fost acordată Autorităţii Naţionale pentru Persoanele cu Dizabilităţi, iar premierul Ponta a precizat că Vila 11 va fi scoasă la vânzare, astfel că Băsescu nu o va mai putea avea ca reşedinţă decât dacă va plăti 2,5 milioane euro, suma de evaluare.

Legea stabileşte că persoanele care au avut calitatea de şef al statului român beneficiază pe durata vieţii de folosinţa gratuită a unei locuinţe de protocol, cu destinaţia de reşedinţă, care cuprinde şi un spaţiu cu destinaţia de cabinet de lucru, încadrat cu un post de consilier şi un post de secretar, de o indemnizaţie lunară în cuantum egal cu 75% din indemnizaţia acordată preşedintelui în exerciţi, de pază şi protecţie, precum şi de folosinţa gratuită a unui autoturism, asigurate permanent de Serviciul de Protecţie şi Pază.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel