Barometrul Academiei Române. Cum stau partidele pentru alegerile europarlamentare

PSD și PNL, umăr la umăr pentru alegerile europarlamentare
PSD și PNL, umăr la umăr pentru alegerile europarlamentare

Barometrul de opinie publică al Academiei Române realizat de INSCOP Research în perioada 12 aprilie – 3 mai 2019 confirmă faptul că PSD și PNL se află într-o luptă strânsă pentru primul loc în clasamentul intenției de vot la alegerile pentru Parlamentul European. 

Intenţia de vot raportată la cei care au afirmat că sigur vor merge la vot, dar şi procentele care ţin cont de cei care şi-au exprimat intenţia de vor, dar nu sunt foarte siguri că şi ajung la urne.

Astfel, în urma răspunsurilor celor care şi-au exprimat o intenţie de vot (adică 63.1% din totalul respondenţilor) situaţia ar fi astfel:

PNL - 27.6%

PSD - 25.5%

Alianţa 2020 - 16.5%

ALDE - 9,2%

Pro Romania -9.1%

UDMR - 4.8%.

Dacă se iau în considerare doar respondenţiii care sunt siguri că merg la vot, adică 39.2%, situația se schimbă. Din cei 39.2% care ar merge sigur la vot, PSD ar obţine 26.4%, fiind urmat de PNL cu 26.1%. Locul al treilea, cu o creştere spectaculoasă, ar fi Alianţa 2020, cu 20.1%. Locul al patrulea ar fi ocupat de Pro Romania (8.5%), urmat de ALDE (8.2%), UDMR (4.0%) şi PMP (3.5%).

Vezi si: Barometrul de Opinie Publică, lansat de Academia Română

În analiză trebuie ținut cont de faptul că datele prezentate au fost culese, în mare parte, înaintea campaniei electorale, care, alături de alți factori, ar putea influența substanțial atât prezența la urne, cât și rezultatele finale obținute de partidele politice la alegerile din 26 mai.

În ceea ce privește referendumul, 59% dintre respondenți sunt de acord cu decizia președintelui Klaus Iohannis de a convoca un referendum privind situația Justiției, pe 26 mai 2019, în timp ce 23,8% își exprimă dezaprobarea. Procentul celor care nu știu sau nu răspund este de 17,2%.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel