Autoritatea Europeană a Muncii. Preşedinţia română, acord cu Parlamentul European

Parlamentul European
Parlamentul European

Preşedinţia română a Consiliului şi Parlamentul European au ajuns, joi, la un acord provizoriu privind un regulament de instituire a unei Autorităţi Europene a Muncii (ELA), informează un comunicat de presă al Consiliului UE. 

Scopul acestui nou organism este de a sprijini statele membre în vederea punerii în aplicare a actelor juridice ale UE în domeniul mobilităţii forţei de muncă pe teritoriul întregii Uniuni, precum şi a coordonării sistemelor de securitate socială. De asemenea, acesta va oferi informaţii angajaţilor şi angajatorilor cu privire la aspectele complexe ale mobilităţii transfrontaliere a forţei de muncă. 

"Acest acord reprezintă un alt pas important în asigurarea unei bune funcţionări a pieţei muncii din UE. ELA va acorda o asistenţă esenţială administraţiilor naţionale în punerea în aplicare a legislaţiei relevante a Uniunii. În acelaşi timp, statele membre vor participa la activităţile ELA numai în mod voluntar", a declarat ministerul Muncii şi Justiţiei Sociale din România, Marius-Constantin Budăi. 

Ce va prevede noul regulament


Atunci când va fi adoptat, regulamentul va prevede următoarele activităţi principale pentru noul organism: facilitarea accesului la informaţiile referitoare la drepturi şi obligaţii în cazuri de mobilitate transfrontalieră pentru lucrători, angajatori şi administraţii naţionale; sprijinirea coordonării dintre statele membre în asigurarea respectării transfrontaliere a legislaţiei relevante a Uniunii, inclusiv prin facilitarea inspecţiilor comune şi concertate; sprijinirea cooperării dintre statele membre în efortul de combatere a muncii nedeclarate; sprijinirea autorităţilor statelor membre în soluţionarea litigiilor transfrontaliere. 

Vezi şi: Kovesi, audiată. Ingrid Mocanu: Așa ceva nu poate rămâne nepedepsit

Mihai Șora îndeamnă la proteste masive

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel