Egiptul bombardează localitățile activiștilor islamiști din Sinai

proteste-cu-violente-in-egipt.-11-oameni-au-murit-si-160-au-fost-raniti
proteste-cu-violente-in-egipt.-11-oameni-au-murit-si-160-au-fost-raniti

Egiptul a lansat, miercuri, atacuri aeriene în penisulela Sinai. Potrivit televiziunilor locale, au fost înregistrate 25 de morți din rândul presupușilor activiști islamiști. Autoritățile egiptene au promis răzbunare celor 6 gardieni de frontieră uciși duminica trecută, acțiune atribuită jihadului.

Este o operiațiune de largă anvergură condusă pe trei fronturi. Prima operațiune a fost atacul aerian împotriva micii aglomerații rurale Al Toumah, situată la 20 de kilometri de vestul localității Gaza. Satul este cunoscut pentru adăpostirea grupărilor jihadiste. Bombardamentul aerian a fost urmat de un atac terestru care a permis soldaților blindați să intre în sat. Ei au fost susținuți de beduinii din regiune.

Cel de-al doilea atac a fost purtat din elicopter de către forțele speciale împotriva unui refugiu de juhadiști de muntele Al-Gimei, aflat la sudul de al-Arich.

Ultima lansare a unei operațiuni a vizat distrugerea ieșirilor din tunele prin care material greu de excavație se transporta din Gaza. Operațiuni fără precedent au loc în zona demilitarizată în numele tratatuui de pace cu Israel. În opinia experților, contraatacul armatei egiptene este departe de a fi terminat.

Potrivit RFI, guvernul egiptean al Fratelui musulman Mohamen Morsi va trebui să coopereze cu Israael în domeniul securității. Cooperarea este însă în contradicție totală cu Frații musulmani care au acuzat Israelul că se află în spatele atacului în urma căruia au pierit 16 paznici ai frontierelor egiptene.

Oficial, Morsi nu a fost prezent la funerariile militare pentru a nu deranja participarea populației cu măsurile de securitate, dar justificarea nu a convins o mare parte din egipteni. De altfel, Frații musulmani au venit cu o altă explicație: “Nu se dorește ca președintele egiptean să participle la o ceremonie unde este insultat”. Manifestanții au scandat “Jos cu Morsi” în momentul funeraliilor și au aruncat cu pantofi împotriva prim-ministrului, islamistul Hicham Qandil.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel