Arhiepiscopia Tomisului, precizări referitoare la averea IPS Teodosie: "Arhiepiscopul e averea Bisericii"

ÎPS Teodosie  Foto: Crișan Andreescu
ÎPS Teodosie Foto: Crișan Andreescu

Arhiepiscopia Tomisului constată cu mâhnire și îngrijorare faptul că, de câteva zile, în anumite publicații au apărut informații despre presupusa „avere” a IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului.

Ceea ce ne provoacă aceste reacții nu sunt informațiile publice, firești, despre veniturile Arhiepiscopului, cât minciunile și interpretările tendențioase, precizează Arhiepiscopia Tomisului într-un comunicat. 

Pentru corecta informare a publicului, precizăm următoarele:

1. Veniturile Arhiepiscopului Teodosie sunt cele prevăzute de Legea nr. 153/2017, care stabilește veniturile reprezentaților tuturor cultelor din România (ierarhi, pastori, rabini, imami, etc.). Așadar, cuantumul lor nu este stabilit de către IPS Teodosie, ci de către autorități, și nu doar Arhiepiscopul Teodosie cumulează venituri salariale din funcțiile clericale și universitare pe care le deține. Minciuna prin omisiune rămâne tot minciună. Iar comparația veniturilor unui arhiepiscop, mitropolit sau chiar Patriarhului României (cum s-a mai întâmplat) cu cele ale Președintelui Statului ne aduce aminte, cu regret, de vremurile în care bolșevicii agitau masele spre lupta de clasă.

2. Arhiepiscopul Teodosie NU deține complexul de la Dorna Arini, deși este ctitorul acestuia. Complexul este deținut de o Fundație, în care IPS Teodosie este doar membru și Președinte Onorific, alături de alte 11 persoane. În plus, complexul NU are 20 de hectare, cum fals măsoară  „știrea”, ci aproximativ 1 hectar, în care se includ mânăstirea și anexele ei.

3. Finanțarea complexului de la Dorna Arini este exclusiv privată,  NU din fonduri „aproape în totalitate de la Guvern” cum pretind mincinoșii numărători de bani ai Arhiepiscopului. Nici măcar mânăstirea sau personalul ei nu beneficiază de sprijin guvernamental, deși ar îndeplini condițiile legale, fiind canonic in jurisdicția Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.

4. IPS Teodosie a fost achitat definitiv în dosarul Nazarcea, împreună cu toți ceilalți acuzați de presupuse fraude cu fonduri europene. Considerăm tendențioasă pomenirea numelui Arhiepiscopului Tomisului în articole care dezbat metode de fraudare a acestor bani, câtă vreme s-a demonstrat nevinovăția IPS Teodosie.

5. IPS Teodosie este monah (călugăr), care a depus un vot al sărăciei, adică al lipsirii de bunăvoie de proprietăți.  Ca atare, el nu poate deține averi personale, așa cum interzice Regulamentul monahal, art.  41: „Nu este îngăduit starețului și nici unui monah să posede bunuri personale ca: mașini, case, apartamente, garsoniere, terenuri, s.a.”. Așadar, nu Biserica e averea Arhiepiscopului, ci Arhiepiscopul e averea Bisericii.

Înțelegem că activitatea recentă, din pandemie, a Arhiepiscopului Tomisului poate să producă neplăceri unora.  Nu pot fi mulțumiți toți.  Dar considerăm că este total deplasat ca unii jurnaliști să apeleze la vechi metode comuniste de arătare cu degetul la gazeta de perete,  pentru a arunca o umbră asupra persoanei sau activității IPS Teodosie. Motiv pentru care am făcut aceste precizări.

Vă mulțumim și ne rugăm Bunului Dumnezeu să dea tuturor un Post Mare binecuvântat și liniștit.

Clerul și credincioșii Arhiepiscopiei Tomisului", se mai precizează în comunicatul Arhiepiscopiei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel