”Angajat la RISE Consortium”. Burduja dă cărțile pe față despre Dide: Cum a început mișcarea #rezist

Burduja
Burduja

Sebastian Burduja, președintele PACT, a decis să facă lumină în ceea ce-l privește pe Cristian Mihai Dide, unul dintre cei mai cunoscuți protestatari din Piața Victoriei.

Sebastian Burduja a precizat faptul că tânărul nu a fost niciodată angajat al companiei RISE Consortium, companie de consultanță cu un obiectiv cu totul aparte (atragerea investițiilor străine în România).

”În urma unor noi campanii false în spațiul public, vreau să vă spun câteva lucruri despre Cristian-Mihai Dide. Pot fi acuzat de subiectivism, desigur, având în vedere că-l consider printre prietenii mei.

Îl cunosc pe Dide din 2015, în contextul lansării proiectului i74 prin Fundația CAESAR. Puțini țin minte că i74 a fost un adevărat deschizător de drumuri, drept prima inițiativă cetățenească pentru consolidarea democrației românești (echipa a strâns aproximativ 20.000 de semnături din cele 100.000 necesare, într-o perioadă în care multă lume nu știa cu ce se mănâncă o inițiativă cetățenească și drept consecință puțini erau de acord să își scrie datele personale pe tabelul cu semnături). Dide ne-a ajutat atunci în zona Teleorman.

Intrarea în PACT

Ulterior, Dide a intrat în PACT, după ce inițial a fost destul de sceptic -- cine îl cunoaște știe că așa-i este felul. A candidat la alegerile locale și, când ne-a fost mai greu, ne-a primit cu câteva birouri la sediul firmei sale. Mai mult, în campania de la Neamț, încheiată cu cel mai bun scor al unui independent la nivelul întregii țări, a venit la Piatra ca voluntar și, cot la cot cu restul colegilor din PACT pentru România, a strâns semnături pentru mine (la deputați) și Andrei Carabelea (la senatori) și a convins nemțeni să ne susțină.

Cum a început mișcarea #rezist

Apoi, în 2017, încă înainte de OUG 13 și noaptea hoților, a început mișcarea #rezist. Vă pot confirma că Dide a fost acolo din primele secunde -- pentru că și eu am fost acolo, convins că un popor e dator să nu lase o gașcă să ne distrugă democrația și statul de drept. În acest context, la 1 marie 2017, i-am făcut lui Dide un „portret de #rezist de Teleorman" în Adevărul: „Un cetăţean implicat, un cetăţean căruia îi pasă de cei din jurul său, un cetăţean care a decis că nu mai poate sta pe margine." Un om care a renunțat la aproape tot pentru o cauză: România pe care o merită cu adevărat cetățenii acestei țări.

Amenzi abuzive

De atunci și până azi s-au întâmplat mai multe lucruri. Au curs amenzile abuzive de zeci de mii de euro pentru Dide; o bună parte le-a câștigat în instanță. Dide a ieșit din PACT și a înființat un alt partid încă din 2017, după care a ieșit cu totul din politică. În ciuda unor informații din presă, împinse de feluriți „jurnaliști", Dide nu a fost niciodată angajat al companiei RISE Consortium, companie de consultanță cu un obiectiv cu totul aparte (atragerea investițiilor străine în România). Sunt surprins că Mediafax.ro nu verifică astfel de informații de bază.

Au fost și câteva episoade și gesturi mai puțin uzuale ale lui Dide, cu care nu am fost și nu sunt de acord, inclusiv episodul recent cu judecătorul Valer Dorneanu. Totuși, fără a scuza pe nimeni, pot să înțeleg că în fața ticăloșiei celor care ne conduc orice om normal este împins până la limitele suportabilității. Înainte să-l condamnați pe Cristi Dide, înainte să ridicați piatra, încercați să vă puneți în locul lui, măcar pentru câteva clipe. Tot ce și-a dorit și își dorește acest om a fost să aibă o viață normală, într-o țară normală. Pentru asta a renunțat la familie, la compania pe care o clădise cu greu în România, la prieteni și multe altele.

Închei tot într-o notă personală: îl cunosc pe Cristian-Mihai Dide, mi-e prieten și nu mi-a făcut niciodată niciun rău. Din contră, întotdeauna ne-a dat o mână de ajutor la nevoie. Asta nu înseamnă cu sunt de acord cu tot ce face, iar reciproca - știu bine - e la fel de valabilă.

Dide e oricând pregătit să-și apere punctul de vedere cu date, citate din lege și multă răbdare

Dide nu e un om perfect (cine este?!), dar e un om care iubește sincer România și dreptatea. Dacă greșește, este primul care se arată dispus să răspundă în justiție pentru faptele sale. Îl respect pentru curajul și sacrificiul său, cât și pentru răbdarea de a îndura atâtea minciuni și jigniri de la cei care pur și simplu nu înțeleg cum cineva poate sacrifica atât de mult pentru o cauză mai mare decât el (știu cum e, suntem uneori ținta comună a unor acuzații false/aiuritoare).

Dacă nu îl cunoașteți, mergeți să îl cunoașteți pe acest om, fie și pentru a-l combate cu argumente, acolo unde nu sunteți de acord cu el. Dar înarmați-vă cu argumente, pentru că un lucru e cert: Dide e oricând pregătit să-și apere punctul de vedere cu date, citate din lege și multă răbdare.

PS O rugăminte importantă pentru reprezentanții presei: nu citați selectiv din acest mesaj, faceți-vă temele cu profesionalism și verificați informațiile care circulă „pe surse", combateți teoriile conspirației și FAKE NEWS și luptați cu onestitate pentru democrație și libertate în România. Fără voi chiar suntem pierduți.

PPS Pe ceilalți lideri ai protestelor nici măcar nu ii cunosc personal, deci încetați intoxicările ridicole de tipul "Burduja e in spatele protestelor". Dacă aveam genul acesta de resurse, aveam un sediu ca lumea la PACT, nu ne lipeam singuri afișele, luptând pentru fiecare vot in gerul din Neamt in campania independenta din 2016, și nu aveam parte de atâtea atacuri mincinoase periodic. Întrebați-vă: cine se teme in halul asta de noi? Și verificați singuri informațiile, pentru ca nu costa nimic — sunt la distanța unui click, pentru ca - in cazul nostru - totul este transparent și public”, a fost mesajul lui Sebastian Burduja.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel