Alegeri SUA, avertisment cu o zi înainte de vot

Alegeri SUA
Alegeri SUA

Alegătorii americani au fost avertizaţi luni seară împotriva tentativelor unor entităţi străine de a perturba scrutinul de marţi, într-un comunicat al mai multor ministere şi şefi ai agenţiilor americane de informaţii, dând asigurări că, până în prezent, nu există indicii că ar fi fost compromisă infrastructura de vot.

"Americanii trebuie să fie conştienţi de faptul că actori străini - Rusia în special - continuă să încerce să influenţeze opinia publică şi părerile alegătorilor prin intermediul unor acţiuni destinate să provoace discordie", au afirmat în documentul comun miniştrii pentru securitatea internă, Kirstjen Nielsen, şi justiţiei, Jeff Sessions, precum şi şeful comunităţii naţionale de informaţii, Dan Coats, şi directorul poliţiei federale (FBI), Christopher Wray.

Printre aceste acţiuni ei au citat difuzarea de informaţii false legate de procesul electoral sau candidaţi, propaganda pe reţelele sociale, precum şi alte metode.

"Până în prezent, nu avem niciun indiciu că infrastructura de vot a ţării a fost compromisă cu scopul de a împiedica votarea, a modifica numărarea voturilor sau a perturba capacitatea de numărare a voturilor", au subliniat ei.

SUA nu vor tolera nicio ingerință străină

"Statele Unite nu vor tolera nicio ingerinţă străină în alegerile noastre din partea Rusiei, Chinei, Iranului sau altor naţiuni", au avertizat ei, reamintind că, într-un comunicat comun la 19 octombrie, au calificat aceste ţări ca "ameninţări" la adresa democraţiei americane.

Ei au mai făcut cunoscut că serviciile lor au "lucrat ca niciodată până acum" pentru a lupta împotriva tentativelor externe de a influenţa alegerile şi pentru a ajuta autorităţile locale să asigure securitatea infrastructurilor lor.

Semnatarii comunicatului i-au mai îndemnat pe alegători să contracareze aceste eforturi "rămânând informaţi, semnalând cea mai mică activitate suspectă şi fiind consumatori vigilenţi de informaţii".

Preşedintele Donald Trump a semnat la sfârşitul lui septembrie un ordin executiv pentru protecţia Statelor Unite împotriva amestecului străin în alegeri.

Comunitatea de informaţii a Statelor Unite consideră că Moscova a desfăşurat o operaţiune concertată şi planificată pentru a influenţa alegerile prezidenţiale din 2016 în favoarea lui Donald Trump, în special prin utilizarea reţelelor sociale şi difuzarea de "ştiri false". Acuzaţii pe care Rusia le-a dezminţit formal, mai scrie AFP.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel