Adrian Severin, interviu INCENDINAR din închisoare

Adrian Severin
Adrian Severin

Fostul europarlamentar Adrian Severin i-a acordat jurnalistului Victor Ciutacu un interviu la România TV. Adrian Severin a dezvaluit date incendiare din interiorul sistemului, dar a vorbit și despre Traian Băsescu.

Cum a ajuns fost vicepremier, fost presedinte al Adunarii Parlamentare OSCE, in spatele gratiilor?

Este o buna intrebare. Este o experienta pe care nu o doresc nimanui, dar ma imbogatesete si din cauza asta am si acceptat sa avem acest interviu, ca e important sa transmit mesajul. Ma imbogateste ca aflu aspecte de viata, am ocazia fericita de a vorbi cu oameni necajiti, cu oameni care au povesti de viata, chiar si cei care isi recunosc vina. Sunt multi aici care isi recunosc vina.

Raul nu este facut de cei care traiesc sau lucreaza aici, ci de cei care au facut o societate stramba, si ma consider vinovat. Aflu acum cu stupefactie ca neglijenta in serviciu nu a fost abrogata. In anii 90, cand am intrat in guvern, discutam sa abrogam urgent aceasta infractiune. Au trecut 27 de ani, deși nu era raspunderea mea, ma consider si eu vinovat ca aceasta infractiune stalinista a ramas in codul penal.

Cand eram tanar jurist, in timpul regimului comunist, am spus ca abuzul in serviciu este o infractiune aberanta si ca trebuie scoasa, deci vorbim de timpul regimului comunist. 27 de ani dupa este inca in vigoare si aduce aici oameni care nu au faptuit nimic cu rea intentie, a fost neglijenta, nu inseamna ca nu trebuie sa plateasca. Daca traversezi strada pe rosu indreptateste pe politist sa-ti dea amenda, dar nu sa te trimita in inchisoare.

Aveti de facut 4 ani de puscarie pentru o fapta pe care o contestati, dar care, in alte tari, face parte din legislatie, ma refer la lobby, caci dumneavoastra v-a fost retinuta in sarcina ca o fapta asimilata coruptiei.

Unul dintre judecători m-a achitat. Dupa parerea mea, nu s-a probat nimic pentru ca nu exista nicio proba valida, singura proba a fost un film pe care expertii l-au crezut contrafacut, numai ca aceasta expertiza nu a fost acceptata de instanta.

Noi consideram ca lobbyul este trafic de influenta si nu a fost reglemenant in Romania. Acum cativa ani ni s-a spus ca nu putem reglementa, ca o anumita ambasada a spus ca Romania nu este inca pregagita sa aiba o asemenea legislatie.

Dar, sigur ca da, noi vorbim de un cod penal care defineste infractiunile atat de larg incat aproape toata lumea din tara asta, probabil numai sugarii nu, este susceptibila de a fi trimisa la inchisoare.

Care e rolul lui Basescu?

Nu as putea sa spun.. eu pot sa spun cert ca, in momentul cand scandalul a izbucnit, dl. Basescu mi-a comunicat sa ne vedem. Ne-am intalnit la Cotroceni si mi-a spus ca din investigatiile serviciilor noastre rezulta ca sunt nevinovat si ca foarte bine am procedat ca nu am demisionat si ca ma lupt pentru aflarea adevarului.

Dl. Basescu a confirmat recent ca discutia a avut loc, dar nu i-a descris continutul. A povestit in contextul in care l-am invitat ca martor in proces, in apel. Nu a refuzat, dar judecatorii nu au administrat nicio proba.

Nu e acceptat pe nicaieri, s-a cerut la Bica, la Udrea in diverse cauze, la dumneavoastra a acceptat , nicaieri nu-l primesc. Poate pentru ca ce spune, probabil, deranjeaza foarte tare. Sunt tot felul de denuntatori care aud ascultand pe la usi. Sunt aici multi condamnati pe denunturi, unele din cele mai fantastice, daca astia sunt crezuti de ce nu ar fi si presedintele Romaniei.


Acest sistem ale căror fundamente au fost puse chiar de unii care au suferit rigorile propriilor lor experimente judiciare, dar sistemul a ajuns la magnitudinea caracterului teribil de azi în timpul şi din cauza intervenţiei cu participarea directă a lui Băsescu.

Că a făcut-o intenţionat, sigur că da... Dacă şi-a dat seama unde va ajunge, nu ştiu.. Azi cred că regretă anumite lucruri. Oricum, sistemul este îngrozitor, blochează România şi o dezumanizează.

Suntem o societate a fricii şi a urii, vorbind de penitenciare... Nu se poate ca aceste boli ale societăţii să nu se reflecte. Tocmai de asta spun, aici e locul în care aceste defecte ale sistemului social vin şi sunt decontate.

Buba nu e aici, ci afară, acolo trebuie făcut urgent ceva... Aici se distrug câţiva oameni, afară se distruge ţara.


Credeţi că Băsescu a avut control total pe instrumentele astea sau au avut alţii în numele lui?

Nu ştiu dacă e foarte elegant să spun povestea, dar nu cred că e indiscreţie majoră. Când ne-am despărţit dupa discuţia pe care am evocat-o mai devreme, în care mi-a spus că din datele pe care le deţine rezultă că e de siguranţă naţională, era de siguranţă naţională, un demnitar era prins într-o înscenare, era atacat.

I-am spus "ai spus că sunt un om singur", mi-am asumat riscul, "dar să ştii că şi tu eşti singur, îţi vei da seama în curând"... După părerea mea, n-a controlat sistemul, cei care au puterea vizibilă nu controlează nimic.

(...)

Ce văd acum la TV este uluitor, guvernul se scuză că guvernează, parlamentul se scuză că legiferează, partidele se scuză că au câştigat alegerile.

De asta îi spun şi lui Dragnea, dacă e să pierzi, măcar să pierzi cu demnitate... Cine vine cu onoare aici e primit cu respect, cine vine cu onoarea pierdută are o puşcărie foarte grea.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel