Adina Vălean: Legea Big Brother ar fi categoric respinsă la CEDO

Adina_Valean
Adina_Valean

Vicepreședintele Parlamentului European, Adina Vălean, spune că este în favoarea înăspririi legislației în domeniul securității naționale, dar apreciază că legea "Big Brother", propusă în România, încalcă drepturile fundamentale și ar fi respinsă fără echivoc de Curtea Europeană a Drepturilor Omului.

Europarlamentarul Adina Vălean a avut mai multe inițiative în zona telecomunicațiilor, între care și cea privind SMS-ul primit de telefoanele deschise în roaming prin care suntem anunțați că numărul european de urgență este 112.

"Eu sunt de partea celor care doresc sa inaspreasca legislatia pentru a avea mai multa securitate, dar pana la la o limita, pana la acea limita la care aceste masuri de securitate nu incalca libertati civile. Eu nu cred ca mai exista o tara europeana in afara Romaniei care sa puna problema unei legi Big Brither pentru ascultarea unui telefon sau interceptarea emailurilor fara un mandat de la judecator. Foarte bine, sa fie cat mai multa supraveghere pentru securitate, dar totul sa fie aprobat de un judecator, este sigura modalitate prin care poate fi garantata apararea libertatilor civile, nu cred ca europenii doresc sa renunte la libertatile lor civile atat de mult astfel incat opinia unui judecatopr sa nu mai fie necesara.

Cand am auzit discutia in Romania mi-am dorit sa intervin in ea, dar am fost absolut convinsa ca daca o astfel de lege ar fi adoptata si ar fi atacata la CEDO ar fi respinsa, deoarece categoric  incalca libertatile fundamnetale", a declarat Adina Vălean într-un interviu acordat EurActiv.

Adina Vălean crede că în România vor acceptate legi pentru consolidarea securității cibernetice, dar nu în formula propusă în prezent în România.

"Eu cred ca deja se intampla acest lucru, in alte tari, cred ca este un lucru bun. Trebuie sa obtinem mai multa securitate fiindca in aceasta lume in care de libertati profita teroristi, cum ar fi in zona internetului, trebuie sa gasim o forma prin care sa putem detecta pe toti cei care fac astfel de acte impotriva democratiei, libertatii; dar trebuie si garantiile procedurale pentru ca acest lucru sa se intample. Ii incurajez pe cei din Romania sa gandeasca in acest fel, a cere acordul unui judecator nu trebuie sa dispara din orice tip de legislatie pe care o propunem pentru securitate", a spus Adina Vălean.


Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel