Reintroducerea insultei şi calomniei în Codul penal, îndelung dezbătute în plen

presedintele-traian-basescu-a-promulgat-legea-pentru-noul-cod-penal
presedintele-traian-basescu-a-promulgat-legea-pentru-noul-cod-penal

Propunerea legislativă a senatorului ALDE Cristiana Anghel, care vizează modificarea Legii nr.269/2009 privind Codul penal prin reglementarea ca infracţiuni a calomniei şi insultei şi stipularea probei verităţii, a fost îndelung dezbătută luni în plenul Senatului, discuţiile urmând a fi reluate marţi dimineaţă. 

Propunerea, cu raport de respingere din partea Comisiei juridice, are caracter organic şi va primi votul plenului după finalizarea dezbaterilor, în prima sesiune de vot final alocată acestor legi. În general, sesiunea de vot final pentru legile organice este programată în zilele de luni.

Mulţi dintre senatori s-au exprimat pentru respingerea propunerii legislative şi apărarea libertăţii de exprimare.

'Dacă am da drumul la această condamnare a insultei şi calomniei am da o armă uriaşă tuturor celor care controlează într-un fel sau altul presa şi i-am face pe puţini să aibă curajul, de exemplu jurnaliştii de investigaţie, să mai spună opinii sincere legate de anumite probleme. Dacă vrem să mai păstrăm bruma de democraţie şi de libertate în exprimare nu votaţi acest proiect', a afirmat luni, în plen, senatorul PSD Georgică Severin.

Liberalul Nicolae Vlad Popa a pledat pentru protejarea libertăţii de exprimare 'greu dobândite', iar social-democratul Şerban Nicolae a făcut trimitere la Constituţie. 'Vă rog ca, separând planurile, să scăpăm de această obsesie de imagine şi să vorbim de libertatea de exprimare. Urmăriţi şi textul constituţional care spune că libera exprimare nu poate aduce atingere onoarei, demnităţii, deci asta înseamnă că este inacceptabilă în societatea civilizată şi sancţionabilă', a spus Şerban Nicolae.

Senatorul PNL Dorin Dobra a afirmat că nu doreşte ca cei care au scris neadevăruri despre el să fie sancţionaţi, ci doar le atrage atenţia 'că au făcut mult rău'.

'Senator ajuns, am citit că sunt hoţ (...), am aflat că sunt impostor. Doar eşti senator, trebuia să te aştepţi! Poate spune orice, orice. Am învăţat să mă şi aştept. Nedreptatea cea mare s-a produs însă într-un alt moment, când un fost coleg din depărtare a dat pe Google Dorin Dobra şi s-a uitat la poze şi articolele cu vizualizări şi s-a întrebat dacă eu sunt acel Dorin Dobra şi dacă să mă mai sune. La asta nu m-am aşteptat. (...) Articolele alea rămân şi le vor citi nepoţii mei, prietenii mei. Nu vreau să facă cineva puşcărie pentru ce a scris sau să plătească amendă, dar le pot confirma că de făcut rău au făcut, mult, nouă, tuturor', a spus Dobra.

Completarea Codului Penal

Iniţiatoarea propunerii legislative propune completarea Codului penal cu un articol dedicat insultei, unde se prevede că atingerea adusă onoarei ori reputaţiei unei persoane prin cuvinte, prin gesturi sau prin alte mijloace, ori prin expunere la batjocură se pedepseşte de la o lună la 2 ani închisoare sau cu amendă.

Aceeaşi pedeapsă se aplică şi în cazul când se atribuie unei peroane un defect, o boală sau infirmitate, care, chiar reale de-ar fi, nu ar trebui relevate. Referitor la calomnie, Anghel propune completarea Codului penal printr-un articol care stipulează că 'afirmarea ori imputarea în public, prin orice mijloace, a unei fapte determinante privitoare la o persoană, care, dacă ar fi adevărată, ar expune acea persoană la o sancţiune penală, administrativă sau disciplinară ori dispreţului public se pedepseşte cu închisoarea de la 3 luni la 3 ani sau cu amendă'.

De asemenea, senatoarea propune un nou articol potrivit căruia 'proba verităţii celor afirmate sau imputate este admisibilă, dacă afirmarea sau imputarea a fost săvârşită pentru apărarea unui interes legitim' şi 'fapta cu privire la care s-a făcut proba verităţii nu constituie infracţiunea de insultă sau calomnie'.

După depunerea propunerii legislative la Senat, Cristiana Anghel şi-a amendat propria iniţiativă, dar amendamentele sale au fost respinse de Comisia juridică.

Senatoarea are însă posibilitatea să îşi susţină amendamentele respinse în comisie în plenul Senatului, care marţi va continua dezbaterea propunerii legislative.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel