Grecia și Germania au căzut la pace: guvernul Tsipras primește o prelungirea cu patru luni a împrumutului

Discuțiile între miniștrii de Finanțe din zona euro, desfășurate vineri la Bruxelles și considerate vitale pentru soarta Greciei, s-au finalizat cu o soluție de compromis, acceptată și de Germania, cel mai inflexibil dintre negociatori. Atena va primi o prelungire cu patru luni a împrumutului, transmite Reuters. 

Textul acordului poate fi consultat integral aici (în engleză)

Programul interimar nu va include măsuri de austeritate, iar Grecia se angajează să nu ia decizii unilaterale, precum creșterea salariului minim.

Guvernul SYRIZA are acum misiunea dificilă de a explica potențialele beneficii ale acestui acord votanților săi, care așteptau schmbări fundamentale după alegerile din ianuarie.

"Nu e momentul să sărbătorim. Este un pas mic într-o direcție nouă", a declarat la finalul negocierilor ministru grec de Finanțe, Yanis Varoufakis. 

"Avem unele restricții, precum aceea de a nu lua măsuri care să afecteze echilibrul fiscal. Într-un fel, noi am vrut asta", a adăugat el.

Informații prezentate de televiunile elene spun că Executivul SYRIZA trebuie ca, până luni, să formuleze o listă de reforme, care să includă: război împotriva evaziunii fiscale și a corupției, ambele endemice în Grecia; reformarea administrației publice; soluții pentru criza umanitară din Grecia, rezultatul celor șase ani de recesiune și a austerității neîncetată dictată de Troikă.

Grecia cere Germaniei 11 miliarde de dolari daune de război. Guvernul Merkel: Nicio șansă

Prima întâlnire "finală" între miniștrii de Externe ai Eurogrupului, derulată luni, părea să ducă Grecia cu un pas mai aproape de ieșirea din zona euro după ce s-a dovedit un eșec. Pachetul financiar în vigoare, contractat în 2010, expiră la 28 februarie, iar întrevederea de luni seară era văzută drept ultima șansă de a securiza o înțelegere.

Miercuri, guvernul Tsipras a dat semne de flexibilitate, spunând că propunere o prelungire a programului pentru doar șase luni, care însă nu se referă și la condiționalitățile acceptate până acum de Grecia (reforme), ci doar la împrumutul de care guvernul grec are nevoie pentru a nu intra în incapacitate de plăți.

Culise: Ministrul grec, aproape de bătaie la negocierile de la Bruxelles 

Guvernul Tsipras a înaintat joi o scrisoare formală EuroGrupului prin care solicita o extindere cu șase luni a împrumutului. Germania a surprins prin instransigență când a respins a priori discuțiilor de vineri o atare variantă. Cotidianul german Bild a stârnit controverse după ce i-a mulțumit pe prima pagină ministrului de Finanțe german, Wolfgang Schauble, că nu acceptă nicio formă de compromis în negocierile cu grecii.


Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel