Deputații resping cererea lui Iohannis. Primarii condamnați cu suspendare rămân în funcție

Deputaţii din Comisia de administraţie publică şi cei din Comisia juridică au respins cererea de reexaminare a legii aleșilor locali, cerută de Klaus Iohannis. Raportul a fost adoptat cu 18 voturi 'pentru' şi patru 'împotrivă'. Vicepreşedintele Comisiei juridice Ciprian Nica a explicat că deputaţii jurişti au respins cererea de reexaminare a şefului statului şi au menţinut cu amendamente textul iniţial al propunerii de lege, adoptat în Senat.

Senatul a modificat pe 21 decembrie 2015 Statutul aleșilor locali stabilind încetarea de drept a calităţii de acestora doar în cazul condamnării la închisoare cu executare. Astfel, un ales local (consilier, prima, președinți de consilii județene etc.) poate rămâne în funcție dacă este condamnat în baza unei hotărâri definitive, cu suspendare. 

Preşedintele Comisiei pentru administraţie publică, deputatul Victor Paul Dobre, a declarat că 'PNL nu este de acord cu formula de la Comisia juridică şi va vota împotriva acestui proiect de lege'. La finalul şedinţei, Ciprian Nica a anunţat că proiectul de lege urmează să intre pe ordinea de zi a plenului Camerei, cel mai probabil, săptămâna viitoare.

Iohannis:pierderea integrității este importantă, nu modalitatea de executare a pedepsei

Preşedintele Klaus Iohannis a trimis Parlamentului, pe 15 ianuarie, spre reexaminare, actul normativ care modifică şi completează Legea nr. 393/2004 privind Statutul aleşilor locali. Președintele Iohannis a argumentat că această prevedere ar putea afecta lupta împotriva corupţiei. 'Valoarea socială protejată prin dispoziţiile referitoare la încetarea mandatului aleşilor locali este integritatea acestuia în exercitarea demnităţii publice pentru care a fost ales şi pentru care i-a fost acordată încrederea de către alegători. De aceea, condamnarea în sine este cea care atrage pierderea integrităţii şi nu modalitatea de executare a pedepsei aplicate de către instanţa judecătorească”, se arăta în cererea de reexaminare transmisă preşedintelui Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel