Vot la distanţă. Andrei Caramitru: Este esenţial să se întâmple

Andrei Caramitru
Andrei Caramitru

Fostul consilier al preşedintelui USR Dan Barna, Andrei Caramitru, a scris pe pagina sa de Facebook că votul la distanţă sau electronic este crucial pentru românii din diaspora. În caz contrar, spune Caramitru, social democraţii vor continua să domine şi alegerile viitoare. 

"Se discută foarte mult pe tema asta. Și este foarte important: vreo 2 milioane de români din diaspora nu pot vota, la care se adaugă 1 milion de romani din țară care au domiciliul în alt loc decât unde trăiesc (și nu pot vota la parlamentare și locale cu modelul actual). Până nu se rezolvă problema asta, PSD va rămâne puternic (și opoziția va lua un scor mult mai mic decât în 26 Mai la locale și parlamentare - doar din cauza blocării dreptului la vot). Votul electronic este ideal, motiv pentru care USR a și depus un proiect in Parlament, însă implementarea sa cu toate sistemele care reduc riscul de fraudă va dura mult timp și riscurile de interferență există şi trebuie gândite foarte atent. În nici un caz nu este plauzibil sa avem așa ceva la anul", a scris Caramitru. 

Fostul consilier al lui Dan Barna a menţionat şi că, până la implementarea unei noi metode de a vota, sunt câteva măsuri care pot fi luate astfel încât cozile din diaspora să fie reduse. 

"În oraşe cu mulţi români ar trebui să fie închiriate săli de sport mari, cu peste 20 de cabine de vot înăuntru. E un lucru simplu de făcut. Iar în localităţile unde nu se poate organiza o secţie de vot, ar trebui implementat votul poştal. Românul primeşte plic cu buletinul de vot pe care ulterior îl trimite prin poşta la secţia de vot. Probabil vorbim de 20-30 la sută din diaspora în situaţia asta", a mai scris Andrei Caramitru. 

Legea are nevoie de schimbare

"Este esenţial să fie schimbată legea, prin OUG sau prin parlament. Dar prin parlament va fi greu. De asta eu prefer să cadă guvernul PSD şi să vină oricine altcineva care va da OUG pe temele astea, ca precondiţie pentru suportul parlamentar al USR, de exemplu", a concluzionat Caramitru, pe pagina sa de Facebook. 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel