Urmărește emisiunea live


Vot cu viză de flotant. ALDE acuză USR că încurajează turismul electoral

ALDE spune de ce USR nu are dreptate când cere eliminarea condiției de a avea viză de flotant de mai mult de 90 de zile pentru a putea vota.

"Pe scurt, partidul iubitor de recomandări de la instituțiile europene vine și spune că Guvernul Orban ar trebui să elimine cerința de a avea viză de flotant mai veche de 90 de zile pentru a vota în localitatea de reședință. Este cel puțin ciudat că tocmai partidul care s-a revendicat propagandistic ca apărător înflăcărat al corectitudinii electorale se opune acum unei modificări legislative menită să combată turismul electoral și, ca atare, fraudarea votului.

Alegerile locale au un specific diferit față de celelalte. Nu poți pretinde că știi problemele unei comunități și, ca atare, să votezi în cunoștință de cauză, dacă îți stabilești reședința într-o localitate cu două zile înainte de vot. Sigur, nu spunem că nu poate fi discutată perioada stabilită de guvern pentru a obține drept de vot în localitatea de reședință (adică obținerea vizei de flotant cu 90 de zile înainte de data alegerilor), dar schimbarea legislativă este necesară", se arată într-un comunicat transmis de către ALDE.

Ce spune Codul bunelor practici

"Le dăm celor din USR și un citat din Codul bunelor practici al Comisiei de la Veneţia, organism atât de mult apreciat de către cei din USR. Dacă până acum ne-au scos de fiecare dată în față recomandările Comisiei de la Veneția, de această dată ei trebuie să țină cont de acestea. Nu se poate să ții cont de anumite recomandări doar în momentul în care îți convine.

Ce spune Codul bunelor practici? În ceea ce priveşte cazul reşedinţei a unui votant, Codul prevede că poate fi impusă o 'condiţie obligatorie de reşedinţă' doar în cazul alegerilor locale sau regionale. „O perioadă obligatorie de reşedinţă nu trebuie să depăşească şase luni; o perioadă mai lungă poate fi cerută numai pentru a asigura protecţia minorităţilor naţionale”, arată Comisia de la Veneţia. Practic, în recomandările Comisiei de la Veneţia nu găsim o posibilă problemă de constituţionalitate în cazul legii propusă de guvernul Orban.

Înțelegem disperarea celor de la USR de a fabrica voturi pe ultima sută de metri, însă trebuie asigurată corectitudinea votului, nu interesul unui partid", se arată în mesajul transmis de către ALDE.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel