Voluntarilor nu le vor mai fi asigurate masa şi transportul de către ONG-uri

Voluntariat
Voluntariat

Deputaţii au votat marţi pentru modificarea Legii voluntariatului, noile prevederi simplificând criteriile privind prestarea activităţii de voluntariat, astfel încât instituţiile publice sau ONG-urile nu vor mai fi nevoite să deconteze cheltuielile cu cazarea, masa şi transportul voluntarilor.

Deputatul PMP Petru Movilă, iniţiatorul modificării legislative, afirmă, prin intermediul unui comunicat remis presei, că modificarea Legii 78/2014 privind activităţile de voluntariat reprezintă un demers logic şi rezolvă o serie de probleme care au apărut odată cu intrarea în vigoare a noii legi.

'Începând din 2014, activitatea de voluntariat este recunoscută ca experienţă profesională în specialitate, iar pentru ca acest lucru să se întâmple, organizaţiile care lucrează cu voluntari trebuie să îndeplinească unele obligaţii, printre care întocmirea unui contract de voluntariat, eliberarea certificatelor de competenţă dar şi decontarea transportului, a cazării şi oferirea unei mese zilnice. Tocmai din cauza acestor considerente financiare, organizaţiile non-guvernamentale precum şi unele instituţii ale statului care doresc să lucreze cu voluntari, nu pot să încheie contracte de acest gen. De exemplu, un spital sau orice altă unitate spitalicească sau instituţie care ar dori să colaboreze cu voluntari, nu-i poate primi întrucât acestora le trebuie decontată o sumă de bani, care fie nu este inclusă în buget, fie implică o sumă semnificativă de bani', a argumentat deputatul Petru Movilă.

El a adăugat că în prezent şi ONG-urile întâmpină aceleaşi probleme, deşi voluntarii reprezintă baza activităţilor lor.

'Dat fiind faptul că legea voluntariatului îi obligă să le asigure tinerilor transport şi masă, de cele mai multe ori acestea renunţă, fiind peste bugetele de care dispun. Prin urmare, tinerii nu pot deveni voluntari, legea în sine pierzându-şi din scop iar legea, în loc să înlesnească activitatea ONG-urilor, pune piedici în desfăşurarea unor demersuri benefice şi necesare comunităţilor locale', evidenţiază deputatul.

Negocieri între voluntari și ONG-uri

Potrivit acestuia, prin noile prevederi incluse în lege se lasă la latitudinea organizaţiilor non-guvernamentale, a instituţiilor şi a voluntarilor, să stabilească, de comun acord, dacă bugetul acestora poate sau nu susţine decontarea transportului, meselor şi a cazării celor care într-adevăr doresc să ofere ajutor comunităţilor locale sau doresc să acumuleze experienţa necesară.

De asemenea, deputatul UDMR Molnar Szolt, precizează, într-un comunicat transmis AGERPRES, că deputaţii Uniunii au sprijinit adoptarea iniţiativei legislative, întrucât au fost formulate numeroase observaţii în legătură cu aspectele practice ale legii voluntariatului, adoptată în urmă cu doi ani de Parlament.

'Iniţiativa legislativă adoptată azi de Parlament, modifică prevederile referitoare la ONG-urile care colaborează cu voluntari şi simplifică criteriile activităţii de voluntariat', a relatat deputatul UDMR.

Pe de altă parte, el a semnalat faptul că deşi au trecut doi ani de la adoptarea legii, Ministerul Muncii nu a elaborat încă metodologia de aplicare a actului normativ.

'Cu toate acestea, conform semnalărilor din partea ONG-urilor, cea mai gravă problemă rămâne faptul că, nici acum, după doi ani de la adoptarea legii, Ministerul Muncii nu a elaborat metodologia de aplicare actului normativ. În legătură cu această omisiune ne vom adresa ministerului de resort', a concluzionat Molnar Zsolt. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel