Vladimir Putin se pregătea de război din 2003, spune un fost consilier

Vladimir Putin  lucrează la un război global de peste un deceniu, iar cetăţenii din Ţările Baltice nu se pot simţi în siguranţă, relatează Examiner, în ediţia electronică de sâmbătă. Afirmația îi aparține lui Andrei Illarionov, fostul consilier al președintelui Vladimir Putin în perioada 2000-2005, a dezvăluit intenţiile acestuia când a făcut o prezentare la o conferinţă din Palanga, în Lituania.

Întrebat dacă cetăţenii din Riga pot dormi liniştiţi, el a răspuns că nimeni din acest oraş nu poate răspunde pozitiv. "Aceeaşi întrebare poate fi ridicată la Tallinn, Vilnius, Palanga, Bucureşti sau alte oraşe. Nimeni din Riga nu poate răspunde pozitiv. Din punctul meu de vedere, întrebarea ar trebui reformulată, mai ales după ce Barack Obama a vizitat Estonia şi a declarat că NATO este pregătită să apere Tallinn, Riga şi Vilnius. Situaţia pare mai sigură după declaraţie, dar trebuie să ne uităm la pregătirea militară, la echipamentul militar disponibil, nu la vorbe. Din punct de vedere al pregătirii militare, forţele NATO din Ţările Baltice sunt insuficiente", a declarat Andrei Illarionov.

Citește și: Vladimir Putin: Varşovia, Riga şi Bucureştiul ar putea fi ivadate în două zile. Ce spune Chirieac

Incursiunea în Ucraina şi anexarea Crimeei sunt plănuite din 2003, când a început "revoluţia portocalie" la Kiev, a declarat Ilarionov. El s-a referit la un articol publicat de Ruskii Jurnal în 2008, care detaliază un plan de atac şi ocuparea Crimeei, apoi estul Ucrainei, centrul ţării şi apoi Kievul. "După cum vedem, nu numai că l-au pregătit, ci l-au şi publicat".

Referindu-se la legile ruseşti, Ilarionov a declarat că ele "permit armatei ruseşti să protejeze toţi ruşii. Prin urmare, pentru partea rusă, astfel de acţiuni ale armatei dincolo de graniţele ţării ar putea fi văzute ca legitime. Putin se gândeşte la actuala confruntare nu ca la Al Treilea Război Mondial - devreme ce a fost Războiul Rece - ci ca la Al Patrulea Război Mondial".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel