Viorica Dăncilă, despăgubiri pentru animalele cu pestă porcină

Viorica Dăncilă
Viorica Dăncilă

Prim-ministrul Viorica Dăncilă a solicitat, marţi, modificarea legislaţiei la Comandamentul pentru reducerea efectelor produse de pesta porcină africană pe teritoriul României. 

Premierul dorește acordarea de despăgubiri persoanelor care notifică şi predau voluntar autorităţilor animalele bolnave din zona în care a fost instituită starea de alertă. "Este foarte important să luăm la timp măsurile necesare pentru a împiedica extinderea virusului pestei porcine africane şi eradicarea bolii", a afirmat Dăncilă. Potrivit unui comunicat al Guvernului, premierul a coordonat reuniunea Comandamentului pentru reducerea efectelor produse de pesta porcină africană pe teritoriul României.

Reprezentanţii ANSVSA au făcut o informare privind situaţia zonelor afectate de pesta porcină africană şi a măsurilor dispuse pentru controlul, combaterea şi eradicarea bolii la nivelul judeţului Tulcea, unde a fost instituită starea de alertă. Pentru limitarea extinderii bolii, au fost instituite şase filtre la ieşirea din judeţul Tulcea şi două filtre la fermele afectate, care verifică respectarea măsurilor de carantină şi a restricţiilor de circulaţie. De asemenea, a fost suplimentat personalul de specialitate, care se ocupă de evaluarea în teren a situaţiei.

ANSVSA colaborează cu Ministerul Mediului pentru controlul răspândirii virusului în rândul porcilor mistreţi din Rezervaţia Biosferei Deltei Dunării, prin identificarea şi neutralizarea animalelor bolnave. Potrivit Guvernului, premierul a cerut instituţiilor implicate - ANSVSA, Ministerul Agriculturii, Ministerul Mediului, MAI, MApN - să colaboreze la fel de strâns ca până acum pentru punerea în aplicare a măsurilor necesare. 

Totodată, Guvernul precizează că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru populaţie. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel