Vinul, băutura cea mai des falsificată. Cum alegem cel mai bun vin

Românii sunt mari consumatori de vin, şi tocmai asta face din această băutură una predispusă la falsificat. 

În România se consumă, anual, 100.000 de vagoane de vin, un vagon fiind echivalent cu 10.000 de litri de vin. Sunt date statistice oficiale de la Ministerul Agriculturii, din această cantitate reieşind că peste 30.000 de vagoane sunt vinuri din soiuri nobile, iar alte 20.000 de vagoane vinuri din soiuri hibride.

Cu toate astea, jumătate din cantitate este falsificată, avertizează specialiştii. 

Cum se face diferenţa

Consumatorii de vin care nu se pricep să distingă între un vin natural şi unul fals trebuie în primul rând să se uite pe etichetă, unde este descrierea băuturii. Dacă pe etichetă scrie vin, înseamnă că sunteţi pe drumul cel bun, întrucât la BFL-uri, adică băuturi fermentate liniştit, este interzis să apară pe etichetă denumirea de vin.

Preţul ar putea fi un alt filtru prin care oamenii îşi pot da seama dacă vinul este natural sau nu. De regulă, un vin ieftin se comercializează la rafturi în PET-uri de doi litri (BFL), nu costă mai mult de zece lei sticla, pe când un vin natural
cumpărat de la raft se vinde cu peste 15 lei sticla de 700 de mililitri. Important este însă citirea etichetelor.

„Falsurile se fac de către cei care nu au suprafeţe de vii şi vor să facă mai multe loturi de vin la nivelul unui an. Falsificarea înseamnă de fapt adaos de apă în masa vinului, deşi în foarte multe cazuri nu se pune deloc vin, iar deosebirea dintre un vin natural şi unul falsificat este la îndemâna oenologului şi nu a consumatorului. Din această cauză au proliferat atât de repede şi atât de mult, pentru că au mers pe ideea slabei cunoaşteri a consumatorului“, spune Toader Manole, preşedintele Federaţiei Viticultorilor din Vrancea, conform Adevărul. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel