Viktor Orbán l-a numit „oponent“ pe Volodimir Zelenski, după victoria obținută în alegeri

Sursă foto: Facebook Viktor Orban
Sursă foto: Facebook Viktor Orban

Viktor Orbán, premierul Ungariei, a spus despre Volodimir Zelenski că este un „oponent“.

În discursul său de victorie, Viktor Orbán l-a numit pe președintele Ucrainei Volodimir Zelenski drept unul dintre „oponenții” pe care a trebuit să-i învingă în timpul campaniei electorale.

Ungaria depinde foarte mult de energia rusă, iar Orban a evitat oportunitățile de a condamna atacul lui Putin asupra statului vecin.

„Ne vom aminti de această victorie până la sfârșitul vieții, pentru că a trebuit să luptăm împotriva unui număr uriaș de oponenți”, a spus Orban, citând o serie de inamici politici, inclusiv stânga maghiară, „birocrații” de la Bruxelles, presa internațională și „președintele ucrainean”, conform CNN.

Referendumul din Ungaria privind promovarea LGBT în școli nu a trecut

Referendumul desfăşurat duminică în Ungaria pe tema unei legi privind comunitatea LGBT - calificată drept homofobă atât în interiorul, cât şi în afara ţării - nu a întrunit cvorumul minim necesar de 50% de voturi valide, informează luni EFE.

Potrivit Biroului Naţional Electoral, doar 44% au depus voturi valide la cele patru întrebări care figurau pe buletine, cu toate că sprijinul în favoarea răspunsului "nu" la toate întrebările - pentru care făcuse campanie guvernul de la Budapesta - a obţinut peste 90% din voturi, potrivit buletinelor numărate.

Aprobarea legii privind comunitatea LBGT a determinat Uniunea Europeană să deschidă o procedură de infringement împotriva Ungariei, în condiţiile în care blocul european a considerat actul normativ homofob, discriminatoriu şi contrar valorilor comunitare.

După numărarea a 98,9% din voturi, referendumul nu a reuşit să întrunească minimum de 50% din voturile valide, ceea ce înseamnă că o parte importantă din populaţie a răspuns mesajului opoziţiei de a boicota plebiscitul, notează EFE.

20% din buletine au fost invalidate

În afara sufragiilor valide, 20% din buletinele emise nu au fost luate în calcul, deoarece nu au fost considerate valide, pentru că fie erau completate greşit, fie fuseseră scrise pe ele mesaje de protest, aşa cum au cerut organizaţiile în favoarea drepturilor LGBT şi opoziţia.

Voturile valide la acest referendum (44%) reprezintă cu 9 puncte procentuale mai puţin decât voturile obţinute de Fidesz, 53% din totalul voturilor exprimate, în cadrul victoriei sale zdrobitoare la alegerile legislative de duminică, fapt ce arată că inclusiv unii simpatizanţi ai formaţiunii politice a premierului în exerciţiu Viktor Orban au întors spatele plebiscitului, comentează EFE.

"Referendumul propagandei de excludere a fost invalid. Avem în faţă un drum lung şi greu, dar împreună vom reuşi. (...) Le mulţumim tuturor pentru voturile invalide", a transmis Hatter, cea mai importantă organizaţie de apărare a drepturilor LGBT+ din Ungaria (citește continuarea AICI).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel