EXCLUSIV  Veste bună pentru Iohannis într-un sondaj. Care este explicația

Scutaru Cristina / 16 iul 2018 / 15:55 Salveaza PDF Comentarii
Klaus Iohannis
Descriere foto: Klaus Iohannis

Sondajul DC News privind revocarea Laurei Codruța Kovesi reprezintă o veste bună pentru Klaus Iohannis.

DC News scria ieri despre explozia socială după revocarea lui Kovesi. Trei sondaje (Avangarde, respectiv două DC News) au fost realizate la 30 și respectiv 11 zile diferență. Toate trei relevă că majoritatea românilor susținea semnarea de către președintele Iohannis a decretului de revocare din funcție a Laurei Codruța Kovesi. Diferențele sunt importante. La primul vot online realizat de către DCNews au participat doar câteva mii de respondenți. La cel de-al doilea, realizat DUPĂ ce Laura Codruța a pierdut puterea DNA, au participat de aproape 5 ori mai mulți (37.000 de votanți). Citiți aici mai multe: Avangarde/DCNews: Efectul "referendum 2012" ar putea fi depășit. Explozie socială după revocarea lui Kovesi

Explicații

Sociologul Bruno Ștefan a explicat, pentru DC News, de ce numărul persoanelor nehotărâte a scăzut.

Vorbim despre efectul de învățare. Opinia publicului nu este fixă, se schimbă pe măsură ce oamenii obțin mai multe informații. De-a lungul a peste 500 de sondaje realizate, expertul a observat că, în general, când un subiect era mai îndelung dezbătut pe scena publică, numărul celor din categoria ”nu știu, nu răspund” scădea.

În ceea ce privește evoluția din sondajul DC News, taberele s-au clarificat. Oamenii au căpătat mai multe informații privind revocarea șefei DNA. Au vazut că Iohannis trebuia să respecte decizia CCR. În plus, după ce a fost demisă, au susținut hotărârea chiar mai mulți oameni decât înainte. 

Bruno Ștefan a mai zis, pentru DC News, că oamenii își schimbă opinia de la lună la lună. El a observat, pe baza sondajelor realizate că, de exemplu, o întrebare legată de DNA în 2006-2007 avea rezultate variate pentru care nu avea altă explicație decât că opinia publică este un organism viu, nu este stabilă. Foarte puțini au opiniile întărite și rămân atașati de acestea, de regulă vorbim despre politicieni. Oamenii obișnuiți își schimbă opinia în funcție de părerile celorlalți. Cu cât durează mai mult o dezbatere, cu atât se clarifică ideile.

Evoluția din sondajul DC News este o veste bună pentru Klaus Iohannis. Dezbaterea pe subiectul Kovesi fiind lungă, lumea s-a clarificat și rezultatul a fost în favoarea președintelui.Te-ar putea interesa
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?


Copyright 2018 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.26