USR PLUS vrea moţiune de cenzură împotriva lui Cîţu. Chirieac: Preşedintele, într-o situaţie imposibilă. Se va ajunge la compromis

Guvernul României
Guvernul României

Analistul politic Bogdan Chirieac crede că susţinerea unei moţiuni de cenzură de către USR-PLUS, aşa cum a anunţat Dacian Cioloş, este un atac la preşedintele Klaus Iohannis. Acesta arată că revocarea ministrului Justiţiei a fost o decizie corectă, dar şi că cele două partide vor ajunge la un compromis. 

Copreşedintele USR-PLUS Dacian Cioloş a anunţat miercuri noaptea că formaţiunea politică din care face parte a decis să susţină o moţiune de cenzură împotriva premierului Florin Cîţu şi a Guvernului din care şi ei fac parte. Bogdan Chirieac vede în această mutare, însă, un atac chiar la preşedintele Klaus Iohannis. 

VEZI Cioloș: Vom susține o moțiune de cenzură împotriva lui Cîţu! De URGENȚĂ negocieri în Coaliție pentru un nou premier

"Această decizie este total surprinzătoare şi greu de înţeles. Până la urmă, totul este provocat de revocarea ministrului Justiţiei de către Florin Cîţu. Ori domnul Stelian Ion nu trebuia să fie niciodată ministru,  nu îl recomanda absolut nimic. Nici dosarul, nici cazierul, chiar dacă e prescris cu locuinţa aceea luată pe naşpa ca să zic aşa, nici prestaţia lamentabilă de la minister. Nu a înţeles nimic! Nu e vorba aici de obsesia pe care o au cu desfiinţarea SIIJ, ci de toate problemele din justiţie. Schimbarea lui Stelian Ion este o decizie corectă a premierului Cîţu. Surprinzătoare este însă decizia USR care este îndreptată direct împotriva preşedintelui Iohannis. Acest Guvern există datorită voinţei lui Klaus Iohannis, care de altfel a şi forţat constituţia", a declarat Bogdan Chirieac la Antena 3.

USR-PLUS îl va propune din nou pe Stelian Ion 

"În cazul acesta, preşedintele ar sta degeaba la Cotroceni. USR îl pune într-o poziţie imposibilă, îi cere să îl dea afară pe Cîţu, ca să îl ia apoi pe Stelian Ion, zis Boxă după ce se ducea în Comisia Juridică cu o boxă. Este absurd ca preşedintele să accepte aşa ceva. Cred că mişcarea USR-PLUS a lui Stelian Ion era cu numirea procurorilor şefi pe la Parchet, pe la DNA, DIICOT, decizii luate fără consultarea preşedintelui după cum a apărut în presa de specialitate. Preşedintele Iohannis este pus într-o poziţie dificilă acum de cei pe care i-a dorit la guvernare, şi anume USR-PLUS. Vă daţi seama că dacă premierul Cîţu ar fi schimbat, preşedinţia PNL nu ar mai fi a lui. Ori în acel moment Ludovic Orban ar rămâne în cursă, deci s-ar trezi preşedintele cu Ludovic Orban preşedinte PNL şi cine ştie cum cu viitorul Guvern. Deci mişcarea USR este un atac la preşedintele Klaus Iohannis", a mai punctat analistul. 

USR-PLUS, comitet politic pe 11 septembrie. Chirieac: Se va ajunge la compromis

Întrebat dacă se va prelungi criza guvernamentală până pe 11 septembrie, când USR-PLUS a decis convocarea unui comitet politic, Chirieac speră la un compromis. 

"Mi-e teamă că vom asista la această criză mai multă vreme. Gândiţi-vă că premierul Cîţu este ciuruit politic, după dezvăluirile cu ce s-a întâmplat, cu puşcăria din America şi cu alte lucruri. Ţara este într-o criză economică profundă, cum nu a mai fost din 2009. Oamenii aşteaptă cu mare îngrijorare facturile la curent şi gaze. Asta după ce s-a scumpit substanţial coşul zilnic. Ţara este supraîndatorată în acest moment. Peste toate acestea, se aşează o criză politică de proporţii, fiindcă tot o soluţie de compromis vor trebui să găsească. Preşedintele nu va accepta alegeri anticipate în acest moment! Se poate întâmpla să cadă două Guverne. USR face o mişcare importantă, surprinzătoare, şi există această dorinţă la unii lideri din USR de a controla justiţia. Este un lucru foarte important pe care nu îl mai credeam posibil. 

Eu cred că urmează o perioadă de negociere în spatele camerelor, fiindcă deocamdată lucrurile au evoluat rapid şi vor fi pierderi de imagine pentru unii sau alţii. Poate unii din USR sunt de bună credinţă şi le pasă ce se întâmplă cu banii românilor, dar gândiţi-vă că USR îi are totuşi pe dna Armand, pe dl Drulă, deci sunt personaje acolo. Ce face dl Ghinea, care a pus deoparte 2 miliarde din PNRR pentru consultanţă, dacă USR pleacă de la guvernare? Lasă banii ăştia aşa, la voia întâmplării? Nu, eu cred că va urma o perioadă de negociere, în care se va ajunge la compromis, anume că dl Cîţu ar trebui să rămână premier, iar dl Stelian Ion să plece", a mai arătat Chirieac. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Acest articol reprezintă o opinie.

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel