USR, acuze. Falcă, primar Arad, sumă uriașă pierdută

Liderii USR Arad i-au cerut luni, într-o conferinţă de presă, primarului Gheorghe Falcă să îşi asume pierderea a 46 de milioane de lei de către bugetul municipiului Arad. Aceste fonduri ar fi trebuit să revină municipalităţii din cote defalcate din TVA dacă nu ar fi fost înregistrat un excedent bugetar de peste 200 de milioane de lei.

"Primarul Falcă încearcă să îşi mascheze incompetenţa aruncând vina pe alţii, acuzând factorul politic pentru pierderea banilor. USR Arad a demonstrat că nu este aşa, alocarea bugetară este transparentă şi ţine cont de performanţa primarilor, nu de partid. Spre deosebire de Arad, municipiile Oradea şi Timişoara, conduse de colegi de partid ai primarului Falcă, au primit sume importante. Cei care fac lucrările la timp şi îşi folosesc resursele primesc fonduri, iar cei care se dovedesc incapabili să gestioneze investiţiile şi rămân cu banii nefolosiţi, nu mai primesc", a declarat Vlad Botoş, preşedinte USR Arad. 

Acesta a susţinut că USR Arad a susţinut tocmai din acest motiv că majorarea impozitelor arădenilor nu este necesară şi a derulat campania pentru a împiedica punerea ei în practică. "Îi cerem imperativ primarului Falcă să îşi asume vina pentru pierderea celor 46 de milioane. Sugerăm primarului să ofere cetăţenilor Aradului nu numai taxe nemajorate, dar şi creşterea la 10% a bonificaţiei pentru plata integrală până la 31 martie a taxelor, aşa cum se întâmplă în alte localităţi", a argumentat reprezentantul USR Arad.

Explicațiile USR

Liderii USR Arad au explicat că, potrivit alocărilor bugetare, după cum sunt acestea prevăzute în Legea bugetului pe 2018, Aradul nu va primi suma de 46 de milioane de lei, atât cât i s-ar fi cuvenit, din cauză că municipiul a înregistrat un excedent bugetar de peste 200 milioane lei, cu toate că primarul s-a lăudat cu acest excedent 

"Precizăm că la nivel local, acest excedent se formează prin diminuarea cheltuielilor de investiţii cu sumele aferente lucrărilor pe care administraţia le-a programat, dar nu a reuşit să le efectueze, banii rămânând în conturile oraşului la finele anului. Vorbim fie de lucrări întârziate precum modernizarea stadionului UTA, fie de lucrări care nici măcar nu au fost începute, precum amenajarea fostei unităţi militare din Gai sau acoperirea patinoarului artificial. Nu reprezintă fond de rulment sau suma totală aferentă unor investiţii multianuale, aşa cum încearcă să acrediteze ideea primarul Aradului, ci este rodul unei incompetenţe administrative crase, care a făcut din Arad codaşul municipiilor din vestul ţării în ultimii ani", a afirmat Vlad Botoş. 

El a adăugat că oraşelor vecine Oradea şi Timişoara li s-au repartizat 31 milioane lei, respectiv 64 de milioane de lei, însă fie au avut un excedent mai mic, fie nu au avut deloc. 

Legea bugetului de stat pe 2018 prevede un mecanism prin care alocarea unor sume de la bugetul naţional, pentru echilibrarea bugetelor locale, se raportează la excedentul bugetar înregistrat în anul anterior. 

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel