Ursula Le Guin, scriitoare SF, a murit

Doliu
Doliu

Romanciera americană Ursula K. Le Guin, considerată unul dintre cei mai importanţi scriitori de science fiction, a murit luni, la vârsta de 88 de ani, a anunţat marţi familia ei prin intermediul contului său oficial pe Twitter. 

Autoare prolifică, Ursula a publicat colecţii de povestiri, poezii şi mai multe cărţi pentru copii, dar operele sale "fantasy" sunt cele care i-au adus faima şi au atras vânzarea a milioane de exemplare ale titlurilor sale, relatează miercuri AFP şi DPA. 

Scriitorul american Stephen King a salutat pe Twitter o autoare "dintre cele mai bune". Pentru el, Ursula K. Le Guin nu a fost "doar o scriitoare de science fiction", ci "o icoană a literaturii". 

Născută în Berkeley, California, pe 21 octombrie 1929, ea a devenit curând interesată de science fiction înainte de a abandona genul la adolescenţă, considerând că era prea masculin şi stereotip. 

Va reveni la acesta la mijlocul anilor 1960 şi va publica "The Left Hand of Darkness (Mâna stângă a întunericului, carte publicată în română de Editura Nemira în 2014), care a devenit o operă de ficţiune clasică ce i-a deschis uşa spre succes. 

Douăzeci de romane SF

În total, ea a scris douăzeci de romane care explorează natura umană, plasând omul în diferite situaţii şi universuri. 

Toată viaţa ei a luptat pentru ca science fiction să nu fie considerat un gen minor. În ultimii ani, a fost menţionată de mai multe ori printre posibilii laureaţi ai premiului Nobel pentru literatură. 

A câştigat totuşi cele mai mari premii de literatură - Hugo, Nebula şi Locus - de mai multe ori. În 2014, ea a fost rcompensată pentru întreaga carieră în cadrul US National Book Awards, unul dintre cele mai prestigioase premii din literatura americană. 

Le Guin a avut probleme de sănătate în ultimii ani, relatează Agerpres.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel