Alătură-te comunității!
Ursula Le Guin, scriitoare SF, a murit

Bogdan Bolojan / 24 ian 2018 / 08:30 Salveaza PDF Comentarii

Romanciera americană Ursula K. Le Guin, considerată unul dintre cei mai importanţi scriitori de science fiction, a murit luni, la vârsta de 88 de ani, a anunţat marţi familia ei prin intermediul contului său oficial pe Twitter. 

Autoare prolifică, Ursula a publicat colecţii de povestiri, poezii şi mai multe cărţi pentru copii, dar operele sale "fantasy" sunt cele care i-au adus faima şi au atras vânzarea a milioane de exemplare ale titlurilor sale, relatează miercuri AFP şi DPA. 

Scriitorul american Stephen King a salutat pe Twitter o autoare "dintre cele mai bune". Pentru el, Ursula K. Le Guin nu a fost "doar o scriitoare de science fiction", ci "o icoană a literaturii". 

Născută în Berkeley, California, pe 21 octombrie 1929, ea a devenit curând interesată de science fiction înainte de a abandona genul la adolescenţă, considerând că era prea masculin şi stereotip. 

Va reveni la acesta la mijlocul anilor 1960 şi va publica "The Left Hand of Darkness'' (Mâna stângă a întunericului, carte publicată în română de Editura Nemira în 2014), care a devenit o operă de ficţiune clasică ce i-a deschis uşa spre succes. 

Douăzeci de romane SF

În total, ea a scris douăzeci de romane care explorează natura umană, plasând omul în diferite situaţii şi universuri. 

Toată viaţa ei a luptat pentru ca science fiction să nu fie considerat un gen minor. În ultimii ani, a fost menţionată de mai multe ori printre posibilii laureaţi ai premiului Nobel pentru literatură. 

A câştigat totuşi cele mai mari premii de literatură - Hugo, Nebula şi Locus - de mai multe ori. În 2014, ea a fost rcompensată pentru întreaga carieră în cadrul US National Book Awards, unul dintre cele mai prestigioase premii din literatura americană. 

Le Guin a avut probleme de sănătate în ultimii ani, relatează Agerpres.

[citeste si]loading...
VOTEAZA ARTICOLUL
Flash-mob. Dans popular de Ziua Internațională a Dansului

George Mihail Pârvan / 26 apr, 07:14


TOP STIRI CELE MAI...


loading...Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2018 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.
Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

n-nxt.14