Ungaria pune degetul pe Transilvania. Acord încheiat cu UDMR Bihor

Program de dezvoltare economică în Transilvania. Ungaria se concentrează pe Partium (vestul Transilvaniei).

 

Aflat la Oradea, Ministrul maghiar de Externe, Péter Szijjártó, a vorbit despre acordul dintre țara vecină și UDMR conform căruia există un program de dezvoltare economică a Transilvaniei, finanțat de Budapesta. Acesta a menționat că, în primă etapă, proiectele se vor concentra pe Partium (partea de vest a Transilvaniei). 

Totodată, Péter Szijjártó a mai adăugat că, până în acest moment, 6000 de cereri au fost sprijinite în cadrul programului, pentru care au fost acordate 70 de miliarde de forinţi (193,95 milioane euro) din fonduri guvernamentale ungare. Cu această sumă a fost realizată o investiţie de 130 de miliarde de forinţi (360,21 milioane eruro), a subliniat politicianul. 

De asemenea, acesta a declarat că s-a înţeles cu senatorul Attila Cseke, preşedintele UDMR Bihor, ca Ungaria să contribuie cu resurse financiare la planurile maghiarilor din Oradea şi ale Bisericii Reformate pentru ca tinerii maghiari să poată studia la şcoală maghiară, pentru a se putea achiziţiona clădiri pentru şcoli, şi va oferi sprijin financiar şi pentru construirea unui cămin pentru elevii maghiari.

Este important ca noi, maghiarii, să fim uniţi

În ceea ce privește alegerile din România, ministrul maghiar a venit cu declarații:

“Ar fi bine dacă proporţia maghiarilor şi puterea reprezentării politice maghiare ar fi echilibrate şi aici, la Oradea. Cer respectuos maghiarilor să participe la alegeri şi să sprijine UDMR. Este important ca noi, maghiarii, să fim uniţi. Este important să sprijinim la alegeri cea mai mare organizaţie politică maghiară, probabil, cu cele mai mari şanse, deoarece aceasta este şansa noastră de a avea o reprezentare mai puternică, aici, în Oradea, în judeţul Bihor şi în toată România.”

În mod egal, Szijjártó a mai precizat că „insist asupra principiului meu fundamental al politicii externe de a nu interveni în afacerile interne ale altor ţări şi, din acest motiv, subliniez că doresc să încurajez participarea maghiarilor la alegeri.“

Szijjártó a pus lupa pe Victor Ponta

Ministrul maghiar a insistat asupra discursului său printr-un episod similar ce l-a implicat pe Victor Ponta:

“Consider că acest lucru poate fi în concordanţă şi cu aşteptările politice ale României şi, se pare, că nici politicul din România nu a intenţionat să se amestece în politica internă a Ungariei, atunci când Victor Ponta a vorbit la un eveniment major al Partidului Socialist Ungar, cu puţin înainte de alegerile parlamentare, deci cred că nu avem de ce să ne fie ruşine în această privinţă”, conform Hirado.hu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel