Ungaria, exclusă din Comunitatea Democrațiilor? Lovitură fără precedent din partea comunității internaționale

În cadrul unei întâlniri a Organizației Națiunilor Unite (ONU) de luna trecută a fost declanșat un proces care ar putea conduce la excluderea Ungariei din Comunitatea Democrațiilor, conform Foreign Policy.

Miniștrii de Externe din 106 țări s-au întrunit în iunie 2000 pentru a semna Declarația de la Varșovia spre o Comunitate a Democrațiilor. Includerea Ungariei, țară care după desovietizare a cunoscut un proces accelerat de democratizare, în acest demers a avut o încărcătură simbolică aparte. În 2011, Ungaria s-a alăturat consiliului de guvernare a Comunității Democrațiilor. Acum este pe punctul de a fi exclusă atât din consiliul de guvernare și din Comunitate. Foreign Policy scrie că înlăturarea Ungariei din acest corp va echivala cu recunoașterea internațională că țara a încetat să mai fie o democrație.

Scandal diplomatic Ungaria - SUA: Lovitură de ghiulea a americanilor pentru Budapesta

Comunitatea Democrațiilor, unul dintre cele mai importante cluburi democratice din lume, este o coaliție interguvernamentală de state angajate să cultive valori și instituții democratice. Ea susține statele membre în anumite etape ale dezvoltării democratice prin promovarea dezbaterilor și identificarea celor mai bune practici. Documentul său fondator este Declarația de la Varșovia.

După ultimele evoluții - derapajele democratice ale guvernului Orban, apropierea de Rusia, intimidarea societății civile - ar fi o ipocrizie, notează revista americană, ca Ungaria să-și păstreze poziția de conducere în organizația democratică. Prezența Ungariei în Comunitate ar putea fi considerată o insultă la adresa țărilor care au depășit moștenirea comunistă, colonialismul, războiul civil și dictatura pentru a deveni membre.

Dacă administrația Orban nu va efectua reforme, este posibil ca votul comunității să încline spre excluderea Ungariei din consiliul de guvernare. Sonni Efron, lider al Human Rights First, crede că Ungaria ar putea demisiona din organizație înainte de vot pentru a-l scuti pe Orban de rușinea diplomatică. 

SUA au inclus o țară UE pe lista sancțiunilor împotriva Rusiei

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel