Un editorial, două versiuni. Ţânţu şi Vulturică, prietenii lui Cartianu care s-au sinucis pentru o bucată de slănină

grigore cartianu
grigore cartianu

În editorialul de azi al cotidianului Adevărul, redactorul-şef al publicaţiei, Grigore Cartianu, abordează cazul lui Concret, în editorialul de astăzi din Adevărul, Cartianu scrie poveste unui prieten, Ţânţu, care acum, vreo 10 ani,  s-a sinucis de ruşine după ce îi furase o bucată de slănină unei bătrâne din sat. Culmea coincidenţei, se pare că un alt prieten de-al lui Cartianu, de data asta Vulturică, s-a sinucis şi el, tot după ce îi furase o bucată de şuncă unei bătrâne din sat, după cum scria jurnalistul într-un editorial publicat în 10 iunie 2005, în Evenimentul Zilei. Nu reiese din cele două editoriale dacă este vorba de aceeaşi bătrână. Reiese însă că este vorba de două bucăţi diferite de slănină.

Pentru o bucată de slănină - 29 dec 2010

„(....) În copilărie am avut un coleg de clasă căruia îi ziceam Ţânţu. Un băiat de nota zece: sufletist, inteligent, muncitor. După liceu, a ales să rămână în sat, alături de bunicii săi, pentru a le fi ajutor la bătrâneţe. Cu banii se descurca şi el cum putea: mai repara o sobă, mai trăgea la coasă... Într-o iarnă - să tot fie vreo zece ani de-atunci - a fost chemat de o vecină să-i taie lemne de foc. Cum tocmai trecuse Crăciunul, bietul Ţânţu a poftit la bunătăţile atârnate în afumătoarea bătrânei. A înşfăcat o bucată de slănină, a dosit-o sub haină şi a dus-o acasă.

A doua zi, când a constatat paguba, bătrâna a început să-i strige la poartă: „Hoţule, te dau pe mâna Poliţiei!". În loc să rezolve cumva problema, căci la mijloc nu era vreo avere, Ţânţu a găsit iute o funie, şi-a trecut-o pe după gât, a agăţat-o de un prun din curte şi şi-a dat drumul din pridvorul casei.

Când a auzit ce grozăvie s-a întâmplat, bătrânei i-a părut rău că-l apostrofase. Nu credea că, pentru o bucată de slănină...

Aş da toţi porcii din lume pentru a-l readuce la viaţă pe bunul meu Ţânţu, prietenul din copilărie. Din păcate, aşa ceva nu se poate...“ conchide, cu tristeţe, ziaristul.

Minerii lui Iliescu si slana lui Vulturica - 10 iunie 2005

„In timp ce dadea jos zapada de pe satra unei batrine, Vulturica s-a prabusit prin acoperisul putred, trezindu-se in afumatorie. Dupa ce s-a dezmeticit, a luat o bucata de slanina, a ascuns-o sub pufoaica si a fugit cu ea acasa. Apoi a revenit la treaba, ca si cum nimic nu s-ar fi intimplat, iar seara si-a baut obisnuita litra de tuica. Trei zile mai tirziu, batrina a observat absenta slaninei. S-a dus valvirtej la Vulturica, strigind in gura mare: te dau pe mina militiei, ma, hotule! Daca nu-mi dai sunca, te bag in puscarie!

Cind a auzit de militie, taietorul de lemne s-a speriat de moarte. I-ar fi dat babei slanina inapoi, dar n-o mai avea pentru ca o mincase. Cu greu a convins-o pe batrina sa nu mai umple satul cu vorbe de ocara. Ca s-o potoleasca, a muncit trei zile in ograda ei fara bani, mincare sau bautura. Si-a rascumparat onoarea cu trei zile de truda neplatita.

Dupa o vreme insa, batrina a inceput sa-l ameninte din nou: ma, hotule, vino de-mi taie lemnele, ca te bag in puscarie! Ani de zile, Vulturica a facut cum zicea baba. Ii era rusine de gura satului si frica de militie. Cind aceasta a devenit politie, pentru el tot militie a ramas. La fel si pentru batrina cu slanina: ma, hotule, te dau pe mina militiei!...

Asa s-au scurs 15 ani. Intre timp, Vulturica a imbatrinit si el, iar batrina s-a cocirjat de tot. Desi adusa de spate ca o secera si cu mintile ratacite, nu-l slabea pe hotul de slanina: ma, te bag in puscarie! Sa vina militia!...

Intr-o dimineata de vara, baba s-a dus, sontic-sontic, pina in capul ulitei, strigind din buruieni precum odinioara din nameti: ma, Vulturiiiiica! Te bag in puscarie, ma! In pridvorul casei din Bostanarie, pentru prima data in 15 ani, nu a mai aparut hotul de slanina ca sa faca semne cu mina: taci, matusa, ca-ti tai toate lemnele fara nici un ban! Curioasa, batrina s-a apropiat de casa cu

pridvor. Curind, s-a intors de-a busilea, speriata: Vulturica atirna spinzurat de prunul din curte. Nu mai putuse suporta spaima de a fi arestat pentru fapta savirsita in urma cu 15 ani (....)“.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel