Ultima oră în PSD: se merge la SUSPENDARE!


Liderii celor două tabere au stabilit în această noapte ce strategii vor juca în Comitetul Executiv Național. CEX-ul fulger stabilit pentru luni, ora 16, la cererea unor organizații fidele lui Dragnea, ar trebui să tranșeze disputa din PSD. 

Potrivit lui Bogdan Chirieac, cea mai rea variantă pentru guvernare și pentru români ar fi ca lucrurile să nu fie tranșate, păstrându-se status-quo-ul. Un conflict înghețat va măcina ambele tabere și va fragiliza guvernarea, cu efecte în planul stabilității politice și performanțelor guvernametale.

Este drept că, în ultima vreme, s-a afirmat în PSD o a treia grupare, care propune temporizarea, tocmai pentru a nu pierde guvernarea, la refuzul președintelui Iohannis de a numi un nou premier PSD. Alkcătuită din unii miniștri, lideri județeni și din grupul comunicatorilor partidului, această tabăra s-a grupat în jurul lui Nicolae Bădălău, iar în ultima clipă la ea pare a se fi alăturat și Gabriela Firea.

Tudose, decis să reziste

Gruparea Tudose este decisă să reziste la Palatul Victoria. Din informațiile DCNews, Liviu Dragnea sau un lider din gruparea sa va cere premierului să-și dea demisia. Premierul va refuza, iar Dragnea va propune să se decidă prin vot retragerea sprijinului politic. Doar 10 lideri importanți NU vor vota pentru retragerea sprijinului, deci CEx-ul îi va cere oficial lui Tudose să plece.  

Premierul se va duce la Victoria, unde va discuta cu fiecare ministru, pentru a vedea care rămâne cu el, care își dă demisia. Apoi, va propune președintelui noile nume, pe aceeași structură politică a guvernului, pentru a nu fi necesar un vot în Parlament.

Din surse DCNews, și miniștrii ALDE vor părăsi guvernul, ba chiar Tăriceanu ar putea să introducă moțiune de cenzură în Parlament. Operațiunea de spargere a unității PSD va fi considerată o reușită dacă mobilizează mai mulți parlamentari ai actualei Puteri, astfel încât să se încline balanța la o eventuală moțiune/vot de învestitură.

Dacă Tudose demisionează, asalt la Cotroceni

Marius Pieleanu susține că are informații potrivit cărora Tudose ar fi promis CExN, la numire, că va pleca atunci când CExN i-o va cere. Tudose o să-și dea demisia, de onoare, dacă pierde votul în partid, spune Pieleanu.

Dacă se va reuși îndepărtarea lui Tudose de la Guvern, rămâne problema numirii unui nou premier PSD, după ce președintele Iohannis a spus că nu mai dă mandat acestui partid. În acest caz, se va vota nominalizarea în Parlament, pentru a dovedi că există sprijin iar președintele refuză și se va trimite sesizare la CCR, pentru o suspendare în vederea demiterii prin referendum.

Tăriceanu, ”jihad” la Cotroceni

Decizia CCR este consultativă. Spre deosebire de celelalte conflicte cu președintele, în cazul suspendării lui Iohannis la Palatul Cotroceni va veni Călin Popescu Tăriceanu. Dacă PSD-ALDE câștigă la referendum, scapă de principalul adversar, Klaus Iohannis. În cazul în care se va constata că nu sunt șanse de a-l demite, se va recomanda anti-Iohanniștilor să stea acasă, iar scorul mic îl va delegitima pe președinte, speră noii ”puciști” (cum le-a spus Băsescu). Oricum, în cele 30 de zile cât va sta la Cotroceni, Tăriceanu promite să schimbe toți șefii de servicii, procurorii șefi, liderii altor structuri de forță, astfel încât să demanteleze așa numitul stat paralel și să apară dovezi ale abuzurilor comise în perioada 2005-2018.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel