UE, lovitură militară pentru Marea Britanie după Brexit

Armata Marii Britanii ar putea fi blocată de la utilizarea aplicațiilor militare ale rețelei de satelit Galileo din Europa, imediat după Brexit, informează The Telegraph.

Preocupările Uniunii Europene cu privire la posibilitatea acordării accesului unui stat aflat în afara UE la datele criptate de navigație prin satelit, face ca Bruxelles-ul să excludă Marea Britanie de la aceste informații.

Experții militari avertizează că forțele britanice vor avea accesul blocat la asemenea informații, cu excepția cazului în care Marea Britanie va negocia o înțelegere pentru a avea acces la rețea, în continuare.

Actuala poziție a UE este consacrată în proiectul de text juridic al acordului de tranziție Brexit, care prevede că Regatul Unit va fi tratat ca stat membru al UE, cu excepția cazului în care acest lucru "ar permite accesul la informații sensibile" pe care un stat non-membru nu le poate deține.

Astfel, Marea Britanie nu va mai avea acces după Brexit, la informații secrete și, în special, la cererile militare ale statelitului Galileo.

Theresa May atenționează UE

De partea cealaltă, premierul Theresa May insistă asupra unei cooperări privilegiate cu UE după Brexit, atenţionând împotriva blocajelor care ar putea pune în pericol viaţa cetăţenilor.

"Nu este o epocă în care ne putem permite ca această cooperare a noastră să fie inhibată, ca securitatea cetăţenilor noştri să fie pusă în pericol de o concurenţă între parteneri, de rigidităţi instituţionale şi ideologii bine ancorate", a avertizat Theresa May.

Sistemul de sateliți Galileo urmează să fie finalizat în 2020 și va oferi națiunilor europene o rețea GPS.

Alexandra Stickings, expert în securitatea spațială de la Royal United Services Institute, a declarat că programul a fost dezvoltat astfel încât UE să nu mai trebuiască să se bazeze exclusiv pe semnale GPS americane sau rusești.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play
DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel