UDMR: Nu DNA decide dacă avem voie să învățăm maghiara

Președintele executiv al UDMR, Kovacs Peter, a declarat, sâmbătă, că nu DNA trebuie să decidă dacă maghiarii din România au voie să învețe limba maghiară. Acesta a făcut referire directă la a situația de la Liceul Teologic Romano-Catolic din Târgu Mureș.

Amintim faptul că în urmă cu câteva zile, DNA a propus Tribunalului Mureș arestarea preventivă a șefului Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Mureș, Ștefan Someșan. Acesta este acuzat de abuz în serviciu și uzurparea funcției, în cazul înființării Liceului Teologic Romano-Catolic 'Rakoczi Ferenc' din Târgu Mureș.

Tribunalul a decis arestarea la domiciliu a lui Ștefan Someșan.

La protestul pentru susținerea Liceului Teologic Romano-Catolic din Târgu Mureș, Kovacs Peter a declarat că "nu putem să ne jucăm cu soarta a 400 de copii. Acum ne gândim dacă școala în sine poate să funcționeze sau nu, dacă bacalaureatul lor are o putere sau nu. Asta vrem, ca nu DNA să decidă dacă avem voie să învățăm în limba maghiară sau nu. Credem că pentru o problemă administrativă — se pare că a fost o problemă administrativă—, nu trebuie închis nimeni, nu trebuie desființată o școală", scrie Agerpres.

"Ca membru al Adunării Generale a Fundației Statusul Romano-Catolic am venit aici pentru că suntem foarte dezamăgiți și supărați, am venit aici pentru că noi credem în adevăr și în justiție. Credem că nu poate fi închisă școala noastră doar prin autoritate, credem că domnul Ștefan Someșan (șefului Inspectoratului Școlar Județean Mureș — n.r.) nu a comis o ilegalitate în momentul în care a permis pentru refondarea Liceului Romano-Catolic. Suntem supărați pentru că ni se pare că în cei 100 de ani trecuți parcă nu s-ar fi schimbat nimic. Suntem supărați pentru că experiența noastră, tot ce am făcut prin muncă asiduă, încearcă să ni se ia.", a adăugat și liderul UDMR, Kelemen Hunor.

La protestul organizat de Fundația Statusul Romano-Catolic au fost prezente circa 2.500 de persoane.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel