Ucrainenii fugiţi din calea bombelor ruseşti, întâmpinaţi de Paşte la Lvov

Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels

Bombardamentele din Ucraina nu au fost oprite nici măcar de Paşte. Mii de ucraineni care fug din calea bombelor au fost întâmpinaţi de concetăţenii lor din Lvov. 

Soarele strălucește puternic în orașul Lviv din vestul țării, semnul de bun venit al primăverii după zile de temperaturi mai scăzute, cer cenușiu și ploaie. Este potrivit în această zi, când are loc cea mai importantă dintre sărbătorile creștine, Paștele, care pune accentul pe reflecție și renaștere.

La un liceu din centrul orașului, profesorii organizează o gustare specială de Paște pentru ucrainenii strămutați care au fugit și au ajuns aici din zonele din țară devastate de război.

„Este o mare onoare pentru noi. Am vrut ca toți oamenii să se adune și să aibă acest prânz, mai ales pentru că aceasta este ziua în care sperăm cu adevărat în victoria noastră. Și chiar cred că vom câștiga”, a declarat directorul Svitlana Matys pentru CNN.

Ea explică faptul că școala a oferit hrană și adăpost multor persoane în săptămânile care au trecut de la izbucnirea conflictului.

Duminică, un preot a venit să binecuvânteze un bufet generos de paska (pâine tradițională de Paște), cârnați și salate pregătite de personalul școlii.

"Paştele înseamnă pace"

Matys spune că opt dintre profesori au muncit până la ora 23:00 sâmbătă, întârziind la un moment dat din cauza sirenelor de raid aerian din oraș, pentru a face ultimele pregătiri și pentru a se asigura că totul este perfect pentru oaspeții lor.

Ridicând din umeri, ea spune: „A fost târziu, dar când suntem acasă și ne pregătim pentru această sărbătoare, o facem toată noaptea. Este un obicei”.

„Ieri (sâmbătă - n.r.) am fost la biserică și astăzi (duminică - n.r.) suntem aici. Paștele pentru mine înseamnă în primul rând pace. Ne dorim ca războiul să se termine cât mai repede”, continuă ea, în timp ce lacrimile au început să îi curgă din ochi.

După ce s-a amestecat printre mese, primarul din Lviv, Andriy Sadovyi, vorbește despre semnificația sărbătorii din acest an.

„Pentru ucraineni, Paștele este una dintre cele mai importante sărbători ale anului, simbolizează Invierea”, explică el. „Întotdeauna când sunt vremuri grele pentru Ucraina spunem: „Hristos a înviat, iar Ucraina va învia”. Și este într-adevăr un semn, pentru că ucrainenii, în natura lor, sunt optimiști și cred în bunătate”, scrie Mediafax.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel