TVR, reclamată pentru că Ion Cristoiu a vorbit de romantismul lui Zelea Codreanu

CNA va analiza joi o sesizare primită de la istoricul Radu Ioanid, potrivit căruia în emisiunea „Profesioniştii“, difuzată pe TVR 1 pe 13 noiembrie, realizatoarea Eugenia Vodă şi invitatul său, Ion Cristoiu, au făcut „elogiul liderului mişcării legionare“, Corneliu Zelea Codreanu.

În mod concret, istoricul Radu Ioanid a solicitat Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA) să analizeze dacă este „legal ca televiziunea publică din România să facă, atât prin cel intervievat, cât şi prin persoana moderatorului emisiunii, elogiul liderului mişcării legionare“. Scrisoarea este semnată de mai mulţi oameni de cultură.

„Am aflat cu îngrijorare de difuzarea pe primul canal al Televiziunii Române a unei emisiuni realizate de d-na Eugenia Vodă şi difuzată pe TVR 1 (...) în cadrul căreia jurnalistul Ion Cristoiu a făcut unele afirmaţii inacceptabile cu privire la «moralitatea» lui Corneliu Zelea Codreanu, fondatorul Mişcării Legionare din România, personaj pe care l-a prezentat ca erou romantic. Dorim să vă atragem atenţia că afirmaţii de genul celor făcute în cadrul acestei emisiuni sunt nu doar încercări de acreditare a unor neadevăruri istorice, ci şi ofense la adresa memoriei victimelor Mişcării Legionare din România“, se arată într-o sesizare adresată lui Alexandru Lăzescu şi transmisă şi CNA.

În sesizare se mai spune că „dl Ion Cristoiu, care se declară ca ziarist discipol al lui Nae Ionescu, ca şi gazda sa, d-na Eugenia Vodă, ignoră caracterul fascist şi terorist al acestei grupări politice, contribuţia ei la pregătirea Holocaustului din România, responsabilitatea ei (şi a liderului ei) pentru asasinarea unor oameni nevinovaţi, între care şi personalităţi ale vieţii politice şi culturale româneşti din perioada interbelică". "Difuzarea unei asemenea emisiuni nu poate crea decât confuzie şi derută în contextul politic şi economic actual. Vă solicitam de aceea, domnule Director, ca instituţia publică pe care o conduceţi să se delimiteze în mod ferm de afirmaţiile făcute în emisiunea amintită şi să sancţioneze pe cei care sunt răspunzători profesional pentru producerea şi difuzarea ei“, se mai arată în scrisoare.

Sesizarea este semnată de istoricii Radu Ioanid şi Liviu Rotman, scriitorii Dinu Adam şi Dorin Tudoran, sociologii Alexandru Florian, Mihai Dinu Gheorghiu şi Marius Lazăr, economistul Maximilan Mario Katz, politologul Michael Shafir, Gheorghe Câmpeanu, Vera Cîmpeanu. Lista pentru semnarea acestei scrisori a fost lăsată deschisă.

Răsvan Popescu, preşedintele CNA, a declarat pentru MEDIAFAX că sesizarea lui Radu Ioanid va fi analizată în şedinţa de joi a Consiliului.

Citeşte şi:

Christian Mititelu, CNA: În scrisoarea intelectualilor, în apărarea Eugeniei Vodă, se face o confuzie

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel