Turism oenologic, Franţa: Alambicurile din Cognac

Posibilitatea vizitatorilor de a vedea secretele fabricării coniacului în regiunea Charente din sud-vestul Franţei a devenit un atu turistic pentru această zonă, care numără 4.500 de exploataţii şi peste 250 case de comerţ cu coniac, informează AFP.

'Cei din Bordeaux ne invidiază. Distilarea este momentul în care vinul se transformă în eau-de-vie, viitorul coniac. Este un moment magic', spune Stéphane Daugeron, responsabil cu vizitele turistice la Hennessy, una din mărcile de coniac ale grupului de produse de lux LVMH.

Începând din luna ianuarie, această firmă oferă turiştilor vizite VIP la distileria sa de la Peu, în apropiere de Juillac-le-Coq. Cei interesaţi pot învăţa cum se transformă vinul în eau-de-vie şi ulterior în coniac. Hennessy găzduieşte la sediul istoric de la Cognac aproximativ 30.000 de vizitatori pe an, în principal francezi, urmaţi de englezi şi nord-europeni, fără a mai ţine cont de turiştii din SUA şi China, principalele pieţe globale pentru coniacul francez.

La nivelul întregii regiuni Cognac, anual ajung aproximativ 200.000 de persoane interesate de turismul oenologic, potrivit cifrelor furnizate de organizaţiile interprofesionale. 'Există trei tipuri de clienţi: novicii care vor să vadă o mare casă de comerţ, cei care au vizitat deja un astfel de loc şi vor să vadă un viticultor şi amatori de vizite VIP', explică Stéphanie Tonon, directorul oficiului pentru turism din regiunea Cognac.

Baruri specializate pe cockteiluri

'Este o nişă', recunoaşte Stéphanie Tonon care atrage însă atenţia asupra eforturilor făcute la nivel regional pentru a scoate în faţă coniacul. O parte din marile case de comerţ sunt acum deschise în perioada iernii, la fel ca şi o parte din casele mai mici, în timp ce anul trecut la Cognac au fost deschise două baruri specializate pe cockteiluri, iar un hotel de cinci stele este în construcţie.

Toate aceste noi oferte se adaugă unei game întregi de activităţi care sunt oferite deja vizitatorilor: posibilitatea de a lua masa în sălile de distilare, concerte, tai-chi, un tur cu jeep prin domeniile viticole. 'Mulţi cred că băutura nu se face pe bază de struguri. Îşi închipuie că este la fel ca şi whisky-ul', explică Frederick Barbot, proprietarul domeniului Marcadier-Barbot, care furnizează eau-de-vie pentru marile case precum Rémy Martin şi vinde direct aproximativ 10% din propriul său coniac.

[citeste si]

În acest an procesul de distilare, care în mod oficial este permis până la finele lunii martie, se va termina încă din luna februarie din cauza recoltei slabe de struguri provocată de îngheţul din primăvara lui 2017.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel