Tudorel Toader: În Constituție nu avem șef, avem preşedinte

Tudorel Toader a comentat intenția de modificare a Constituției.

Întrebat ce ar însemna ca România să devină o republică parlamentară, Tudorel Toader, fost ministru al Justiției, a făcut următoarele precizări: „În spaţiul public se vorbeşte de șeful statului, care este o noțiune greșită, pentru că în Constituție nu avem șef, avem preşedinte. Avem o republică semi-prezidențială astăzi şi, dacă se dorește o republică parlamentară, personal, nu cred că este o opțiune de urmat. Într-o republică parlamentară clasică, preşedintele este ales de către Parlament. Preşedintele poate fi suspendat, poate fi revocat oricând de către Parlament. Preşedintele devine captiv Parlamentului şi evident cu puteri restrânse, limitate. Şi atunci Constituția trebuie modificată. În opinia mea, Constituția trebuie modificată pentru restabilirea echilibrului dintre puterile statului.”

„S-a creat un dezechilibru care, în prezent, îi este favorabil actualului preşedinte"

„S-a creat un dezechilibru care, în prezent, îi este favorabil actualului preşedinte. (...) Să nu uităm că, firesc şi normal, candidatul de prim-ministru să fie desemnat din formațiunea politică care a câștigat alegerile. (...) În opinia mea, preşedintele trebuie să rămână în arhitectura statului cu puteri, dar să nu depășească echilibrul", a explicat Tudorel Toader, luni, la Antena 3.

Discuţie „serioasă” legată de Constituţie

Prim-vicepreşedintele PSD, Sorin Grindeanu, a declarat, luni, că ar trebui făcută o discuţie „serioasă” legată de Constituţie, pentru a vedea dacă mai corespunde realităţilor de astăzi.

„Noi avem o echipă de lucru coordonată de senatorul Robert Cazanciuc din februarie, anul acesta. Noi credem că acea Constituție care a fost modificată foarte puţin înainte de a deveni membri cu drepturi depline în Uniunea Europeană, limitele acelei Constituţii din anii '90, deci de 30 de ani, s-ar putea să nu mai corespundă necesităţilor şi realităţii din România din acest moment. Specialişti şi nu oameni politici au lucrat foarte mult în această perioadă. (...) E normal să abordăm şi această componentă”, a spus Sorin Grindeanu, într-o conferinţă de presă, la sediul central al PSD.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel