TTIP, Ungaria. Viktor Orban: Nu susținem un acord UE-SUA care reduce jurisdicția instanțelor ungare

Premierul maghiar Viktor Orban spune că Ungaria nu va susține un acord comercial între Statele Unite ale Americii și Uniunea Europeană care ar reduce jurisdicția instanțelor ungare în dispute legate de comerț. 

Cu doar două zile în urmă, cancelarul german Angela Merkel și-a exprimat speranța ca Transatlantic Treaty for Investment Partenerhip (TTIP), cel mai mare acord comercial elaborat vreodatp, să fie finalizat anul acesta.

Dorința americanilor și europenilor de a armoniza cele două piețe comerciale trece prin filtrul unor negocieri dure, în timp ce mai multe organizații nonguvernamentale acuză lipsa de transparență.

Acordul va trebui ratificat de toate cele 28 de stat membre ale Uniunii Europene pentru a intra în vigoare. 

Ungaria. Viktor Orban: atac revoltător la valorile UE

"Nu pot susține un acord de liber-schimb care mută jurisdicția privind disputele de la sistemul de justiție ungar spre un loc izolat și necunoscut de noi, unde nu avem nicio șansă sau cel puțin nu vedem posibilitatea de a avea reguli corecte", a declarat Orban la postul național de radio, potrivit Agerpres, care citează Reuters.

Săptămâna aceasta, vicepremierul maghiar Janos Lazar a semnat o petiție care solicita renunțarea la semnarea tratatelor de liber schimb ale UE și SUA.

Ungaria nu vrea să piardă "o parte din suveranitate"

Oponenții înțelegerii se tem că multinaționalele americane s-ar putea folosi de un mecanism de rezolvare a disputelor investitor-stat (ISDS) pentru a contesta legislația UE invocând că aceasta este restrictivă în privința comerțului liber.

Orban a atras atenția că este nevoie de precauție și a avertizat că nu va accepta un acord care ar afecta interesele Ungariei.

Viktor Orban: Ungaria nu va mai revinde gaz rus Ucrainei. Ne opunem Uniunii Energetice

"Cea mai importantă chestiune, dincolo de cum afectează aceasta un sector sau altul, este dacă acordul de liber schimb va face ca Ungaria să-și piardă o parte din suveranitate", a declarat Orban.

Negocierile privind TTIP au fost lansate în iulie 2013, iar negociatorii încearcă să obțină un acord care nu vizează doar comerțul, ci merge până la a elimina barierele în calea afacerilor, în cea mai amplă înțelegere de acest tip.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel