Trump - Kim Jong-un, întâlnire. UE, reacție după o decizie istorică

Faptul că preşedintele american Donald Trump şi-a dat joi seara acceptul pentru un summit istoric cu liderul nord-coreean Kim Jong-un reprezintă o "evoluţie pozitivă", a declarat purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei Uniunii Europene, Maja Kocijancic, citată de AFP.

Întrebată într-o conferinţă de presă cu privire la acest succes diplomatic al administraţiei americane, Maja Kocijancic a salutat "recentele evoluţii pozitive" în relaţiile dintre cele două Corei.

"Faptul că preşedintele (Donald) Trump este pregătit să accepte invitaţia lui Kim Jong-un la un summit reprezintă o evoluţie pozitivă", a reiterat ea.

Casa Albă a confirmat joi că preşedintele american a acceptat invitaţia tânărului lider nord-coreean.

Perspectiva acestei întâlniri a fost salutată de China, Rusia, precum şi de preşedintele sud-coreean Moon Jae-un, care s-a servit de recentele Jocuri Olimpice de la Pyeongchang, în ţara sa, pentru demersuri destinate unei apropieri cu Nordul.

[citeste si]

Referindu-se la numeroasele reuniuni la nivel înalt cu regimul de la Phenian prevăzute pentru viitorul apropiat, Maja Kocijancic a asigurat că UE este "nerăbdătoare să vadă rezultatele".

"Ne-au parvenit ecouri ale angajamentului Coreei de Nord despre începerea negocierilor privind denuclearizarea şi despre reducerea testelor sale cu arme nucleare pe durata acestor negocieri", a afirmat în continuare purtătoarea de cuvânt a şefei diplomaţiei UE, Federica Mogherini.

"Dacă aceste ecouri se confirmă în practică, aceasta ar putea crea condiţiile necesare unei soluţii negociate" a lungului conflict diplomatic cu acest regim, a spus ea.

Federica Mogherini urmează să aibă o întâlnire cu şefa diplomaţiei Coreei de Sud, Kang Kyung-Wha, în cadrul unei reuniuni a miniştrilor de externe ai UE la 19 martie la Bruxelles.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel