Traian Băsescu s-a răzgândit. Nu l-a păcălit pe Victor Ponta. "Slugarnic. Am să-l țin mai aproape, îl strică anturajul"

Slugarnic. Așa-l descrie președintele Traian Băsescu pe premierul Victor Ponta. Îl amenință cu dovezi. La cerere. Nici nu a spus că l-a păcălit cu pactul de coabitare. A spus-o jurnalistul, unul "extrem de bun". Președintele doar a răspuns afirmativ sau, corect spus, nu a avut un "răspuns trașant". 

Președintele Traian Băsescu a ținut, joi seară, o declarație de presă. Unul dintre punctele abordate a fost pactul de coabitare. 

Iată principalele declarații ale președintelui Traian Băsescu: 

Afirm în continuare că domnul prim-ministru s-a grăbit anunțând denunțarea acestui acord, pentru că el are importanța lui, chiar dacă nici domnia sa, nici eu n-am respectat punctul cu privire la modul de adresare. Esența acordului trebuia menținută pentru că nu este o simplă foaie. Este un document politic, fără valoare juridică, dar extrem de important pentru România. 

Unii dintre cei care au discutat despre acest acord căutau să vadă cine sunt garanții, ce cancelarii din Europa sau de peste ocean au cerut ca acest acord să existe. Nimeni niciodată nu a îndrăznit să ceară ori prim-ministrului, ori mie un  asemenea acord, am fi considerat-o un amestec nejustificat în treburile instituționale din România. Repet, nimeni niciodată nu ne-a cerut nici mie, nici domnul prim-ministru Victor Viorel Ponta să încheiem un asemenea acord. 

Izvorul lui este neîncrederea în Guvernul după lovitura de stat din 2012. A avut rolul de a credibiliza Guvernul. 

Chiar dacă avea 70%, nicio cancelarie nu privea cu încredere Guvernul din România. În lipsa acestui document ar fi urmat o lungă perioadă de expectativă ale cancelariilor cu privire la Guvernul care a creat întâmplările din vara lui 2012. El a adus rezultatele scontate. România a trecut mai ușor de perioada de suspiciune după vara lui 2012, legată de statul de drept și intervenția în justiție. 

N-am spus niciodată că l-am păcălit pe premier. Jurnalistul, unul extrem de bun, a întrebat. Trebuie să recunosc că nu am avut un răspuns tranșant. Nu l-am păcălit pentru că a fost un lucru serios. Îmi reproșez că nu am tranșat într-o linie mai clară. Nu ezită domnul Victor Viorel Ponta să mintă, e stilul lui. 

Nu pot să nu reacţionez la invectivele pe care mi le-a adresat mie, familiei. Vă asigur că acesta e comportamentul lui când e la distanţă, invective, vorbeşte foarte urât, mă trimite la brutărie. Când e în mijlocul maselor şi mai ales când nu e singur, trebuie să mai fie cu cineva când e curajos sau la distanţă suficientă. În relaţia directă cu mine chiar pare bine educat, uneori excesv, chiar spre slugarnic. Cum se îndepărtează puțin, cum spune tot ce-i dă prin cap. Am să-l țin mai aproape. Cred că-l strică anturajul. Dacă are obiecții cu privire la stilul docil atunci când este cu mine, să-mi spună și să-i scot probele. 

De ce nu este potrivită denunţarea acordului. Nu este nimic altceva decât confirmarea că România îşi va menţine linia politică de până acum, agreată de parteneri.

Unii comentează că sunt doar extrageri din Constituţie. Nu e adevărat. Sunt şi subiecte de politică externă

Primul ministru s-a pripit, îi recomand să mai rabde până pe 22 decembrie 2014 pentru că îl ajută şi îl scuteşte de multe explicaţii, şi pe el şi Guvernul lui. Fiind foarte cald ieri, poţi deveni nervos

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel