Traian Băsescu blochează reducerea CAS

Președintele Traian Băsescu blochează reducerea CAS și invită Guvernul la discuții. 

Iată declarațiile președintelui Traian Băsescu despre reducerea CAS cu 5%: 

- Reducerea CAS este cea mai spinoasă problemă. Am trimis legea spre promulgare și, în condițiile în care sunt un adept al reducerii fiscalității, am mari semne de întrebare asupra oportunității măsurii. 

- Am trimis legea spre promulgare si, in conditiile in care sunt un adept al reducerii fiscalitatii, am mari semne de intrebare asupra oportunitatii masurii, legata de realitatea fondului de pensii. Acum avem un deficit pentru acest an de 12,5 mld lei. Reducerea cu 5% a CAS la societăți adaugă la deficit încă 5 până la 5,5 miliarde. Asta înseamnă un deficit de 18 mld lei. Legea nu propune reducerea CAS la salariat ci la societăți, salariații nu au niciun avantaj. Îmi e greu să îmi imaginez modul în care va fi compensată creșterea deficitului fondului de pensii. În Parlament premierul spune din îmbunatățirea colectării de către ANAF. Știm foarte bine că bugetul din 2013 a suferit trei corecții în minus datorită necolectării conform planificării. Anul acesta, în primele 6 luni, cu toată taxa pe stâlp, avem un deficit de 2,4 mld lei, deci rectificarea va fi din nou negativă. Nu văd de unde poate veni credibilitatea pentru ca peste noapte să se îmbunătățească colectarea în așa măsură încât să putem compensa cele 5 mld. 
- Or, sursa propusă de Guvern fiind lipsită de credibilitate, eu cred că Guvernul va trebui să aplice alte măsuri care se vor duce din nou la populație, ca și cele 35 de taxe introduse în acest an. Cred că una din țintele Guvernului pentru a acoperi deficitul suplimentar de 5 mld va fi creșterea de 2-3 ori a taxei pe proprietate, extrem de dificil pentru pensionari. O altă sursă e mărirea taxelor actuale, dar cred că se vor îndrepta spre taxa pe proprietate. O soluție ar fi creșterea numărului de locuri de muncă, dar din păcate vedem o scădere a acestora. O altă soluție ar fi creșterea salariului, în conditiile în care Romania are 4,4 mil salariați și 5,4 mil pensionari. Oricum avem un dezechilibru uriaș, mai mult de un pensionar pe salariat. Ar fi soluție mărirea salariilor, dar nu ar accepta nici firmele, nici bugetul de stat. 

(...)

- Sunt îngrijorat cu privire la efectul promulgării legii și, din acest motiv, voi uza de art. 86 și voi invita guvernul la consultări. Președintele poate consulta guvernul în probleme urgente sau de importanță deosebită. Aceasta e o problemă de importanță deosebită. Vreau să înțelegeți și riscurile. Avem riscuri de deterioare a echilibrelor macro, obtinute cu sacrificii uriase pentru populatie, pe care le regret si acum, dar care au trebuit facute. Ar fi păcat să ajungem din nou în 2015 în situația din 2010, tot ca urmare a unor măsuri nesăbuite ale unui premier, atunci Tăriceanu. Tot măsuri electorale pe care românii le-au plătit extrem de scump. Și aceasta e o măsură electorală pentru că nu are sustenabilitate. Avem un risc de derapaj macro consistent care ar putea fi evitat numai prin mărirea taxelor pe proprietare, cred că asta e ținta, dar e o mare eroare, foarte mulți pensionari nu vor putea plăti.

- Un alt risc - deraierea acordului cu FMI, nu ar fi mare problema, marea problema e că pierderm top-up, cele 10% adăugate de UE la proiectele de fonduri de coeziune. Cât timp avem acord cu FMI, se adaugă 10% la contribuția UE, ceea ce înseamnă că la autostrăzi și căi ferate, unde contribuția UE e 85%, acum este 95%.

- Riscurile sunt foarte mari, de aceea nu voi promulga legea până la o discuție foarte serioasă cu Guvernul legată de modul în care se poate acoperi reducerea CAS, care e foarte bună pentru companii, problema e să nu punem în risc stabilitatea macro a țării. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel