Tradiții și obiceiuri în a doua zi de Paște

Paște 2014, a doua zi de Paște, tradiții și obiceiuri. A doua zi de Paște vine cu tradiții și obiceiuri pe care cei mai mulți români le respectă cu sfințenie.

Tradiția s-a păstrat cel mai mult la sate, acolo unde tinerii au obiceiuri extrem de frumoase. Tradiţia "stropitului" sau "udatului" fetelor de măritat ori a soțiilor este păstrata cu sfinţenie, de sute de ani, în unele localități din țară.

Fetele trebuie udate cu apă de izvor neîncepută pentru a fi frumoase, să dea naştere la copii sănătoşi şi să miroasă tot anul ca florile de primăvară. La rândul lor, doamnele și domnișoarele îşi aşteaptă musafirii cu ouă roşii, pălincă şi prăjituri.

"Udătorii" îşi aleg cu grijă fetele pe care le stropesc cu parfum. De regulă, merg la casele celor pe care le simpatizează şi se străduiesc să le impresioneze cu un parfum scump. Obiceiul udatului este amuzant şi, de regulă, se încheie cu câte o petrecere pe la casele fetelor cu mulţi udători sau admiratori, scrie Ziarul Unirea.

În unele sate din Transilvania, fetele îşi iau revanşă în cea de-a treia zi de Paşti, când e rândul băieţilor să fie stropiţi. Acest obicei îşi are rădăcinile în urmă cu doua mii de ani, când evreii i-au stropit cu apă pe adepţii lui Iisus care aduceau vestea Învierii.

De asemenea, în a doua zi de Paște, o altă tradiție spune că finii trebuie să meară la naşi cu mai mulți colaci, un covor ţesut în casă şi un ulcior.

VEZI ȘI: Paște 2014: Ponta și Ciutacu, în Deltă- FOTO

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel