Titus Corlățean răspunde. Cozile la vot din 2014, dovada fraudării alegerilor din 2009?

Ministrul de Externe, Titus Corlățean, a vorbit, la DC NEWS LIVE, despre cozile la vot din străinătate în primul tur al alegerilor prezidențiale 2014 ca o dovadă a unei posibile fraude a votului din 2009. 

Întrebat dacă se constituie ceea ce s-a întâmplat la Paris în 2014 etse dovada fraudării alegerilor din 2009, din turul doi, ministrul de Externe, Titus Corlățean a explicat "La Paris, în 2009, a fost organizată o singură secție de votare cu șase cabine de vot. În 2014, noi am organizat două secții de votare a câte șapte cabine de vot, paisprezece cabine față de șase, mai mult decât dublu. La fiecare secție de vot, fiind un flux constant, continuu și multă lume care s-a prezentat, au votat cam două mii de persoane. (...) Foarte interesant că în 2009, la Paris, au votat la o singură secție de votare cu șase cabine de vot 3.700, deci un plus de 1.700 de voturi, care, de o manieră realistă, nu pot fi explicate, în niciun fel, de puterea de atunci. Una dintre explicații vi le dau eu. Completarea pe picior, deficitară, neregulamentară, nelegală a acelor documente care trebuiau completate, pentru că ele sunt prevăzute în lege pentru cei care votează în străinătate. Ei nu sunt pe listele electorale, ca în țară. Au fost făcute ca să intre cât mai multă lume la vot în anumite condiții. Noi am intrat în arhive, există declarații ale președintelui biroului secțiilor de vot din străinătate de la acel moment spunând că aproximativ 50% din declarațiile de la Paris au fost completate neregulamentar. Tema neregulilor și chiar fraudării a fost o temă reală în 2009. În 2014, nu s-a mai vorbit, în mod justificat, vot multiplu, de fraudă. Însă, respectând procedurile legale cu completarea acelor declarații și tabele cu CNP, da, s-a lungit procedura și au apărut aceste cozi și principalul obiectiv și urgența le reprezintă să punem în practică o serie de măsuri de accelerare a procedurilor de vot, respectând legalitatea și prevenind tentațiile de vot multiplu, dar accelerând procedura ca oamenii să voteze". 

Vezi AICI interviul integral

"E absolut imposibil ca în 2009 să fi fost un vot regulamentar", a precizat Titus Corlățean. Ministrul de Externe a amintit că în ciuda contestațiilor depuse de PSD, Curtea Constituțională a declarat alegerile valide. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel