„Teoriile conspiraţiei” şi „misterul” morţii lui Ceauşescu, în presa străină

Ceausescu_Yasser_Araffat
Ceausescu_Yasser_Araffat

Deshumarea soților Nicolae și Elena Ceaușescu nu a fost trecută cu vederea de presa internațională, care vorbește de teoriile conspirației alimentate de misterul care a învăluit moartea şi înmormântarea dictatorului român.

Euronews remarcă numărul mare de nostalgici ai regimului comunist dar și de adepţi ai teoriilor conspiraţiei privind moartea celor doi. „În timp ce ducea o politică externă mai flexibilă faţă de Occident decât alte ţări semnatare ale Pactului de la Varşovia şi era primit cu onoruri de puterile occidentale în scurte vizite, el şi-a reprimat populaţia cu ajutorul temutelor servicii ale securităţii, a impus un uriaş cult al personalităţi şi a adus România într-o profundă sărăcie”, scrie și agenția germană DPA, citată de Mediafax.

Și CNN, care a difuzat şi un reportaj realizat la Târgovişte, unde au fost executaţi soții Ceauşescu, aminteşte megalomania dictatorului român, care „a început, în anii '80, să-şi construiască un palat cu suprafeţe kilometrice din marmură şi mii de candelabre de cristal”, referindu-se la Casa Poporului, cea mai mare clădire civilă de birouri din lume şi a doua clădire ca mărime după Pentagon.

BBC, ITV și agenția AP vorbesc despre misterul care a înconjurat locul unde au fost îngropaţi Nicolae şi Elena Ceauşescu și despre teoriile conspiraţiei care au mers de la varianta mormintelor goale până la înlocuirea cadavrelor cu victime anonime.

Și Al-Jazeera a abordat subiectul, relatând că „Ceauşescu a înăbuşit opoziţia cu ajutorul Securităţii, poliţia sa secretă, care ar fi avut 700.000 de informatori, dintr-o populaţie totală a ţării de 22 de milioane de locuitori". Postul israelian Arutz Sheva a prezentat un material cu titlul „Inventatorul «Naţiunii palestiniene» este exhumat”, potrivit căruia Ceauşescu a fost un mentor pentru liderul palestinian Yasser Arafat şi „este considerat de mulţi drept creatorul conceptului de identitate naţională palestiniană, ca armă de propagandă împotriva sionismului”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel