Prognoza pe care am lansat-o a fost corecta. Basescu urma sa dezlantuie un razboi total impotriva Guvernului Ponta, utilizand intreg arsenalul din dotare. Si iata, canonada care da semnalul acestei ofensive a inceput. Mai intai, cel care va ocupa pana la sfarsitul anului viitor functia de presedinte al Romaniei a amenintat ca va intreprinde o actiune fara precedent. Va respinge Legea bugetului de stat. Apoi, a facut o miscare cu totul si cu totul surprinzatoare. Chiar ieri, a refuzat sa semneze Memorandumul cu FMI, Banca Mondiala si Uniunea Europeana. Care este semnificatia acestei noi deschideri de front?
Premierul Victor Ponta a facut o greseala tactica si, pana la un punct, chiar strategica. El a informat opinia publica, informandu-l astfel si pe presedinte, ca pretextul utilizat pentru prezumtiva respingere a bugetului este gresit. Ca accizarea suplimentara a benzinei, cu cei circa 40 de bani, nu se regaseste in buget. Ci in alta parte. In Memorandumul cu Fondul Monetar International. Asa ca, a afirmat in mod insistent premierul, daca Traian Basescu blocheaza Legea bugetului de stat, nu isi indeplineste obiectivul enuntat, acela de a elibera populatia de povara noii accize. In ultima instanta, intr-un fel, se poate spune ca Ponta i-a luminat calea lui Basescu. Si ce a urmat? Printr-o miscare neasteptata, luand total prin suprindere opinia publica si clasa politica, ca sa nu mai vorbim de majoritatea parlamentara, Traian Basescu anunta un nou gest politic fara precedent in istoria romanilor. Si poate este valabil si in ceea ce priveste istoria recenta in general. El refuza sa semneze Memorandumul cu FMI, Banca Mondiala si Uniunea Europeana. Mai mult chiar, inainte a atentionat, printr-un briefing initiat la Cotroceni, opinia publica asupra acestui fapt. El, asa cum a reiesit ulterior, i-a informat pe oficialii FMI, BM si UE asupra boicotului. Mai mult decat atat, a obtinut de la acestia garantii ca, in absenta semnaturii sale, Memorandumul nu va fi recunoscut drept valabil. Consecinta este ca noul acord cu partenerii nostri externi mai asteapta. Din informatiile oficiale transmise pana acum reiese ca nu va putea fi semnat in luna ianuarie. Ci, cel mai devreme, in martie. Pana antunci, intelegerile cu organismele inernationale sunt suspendate.
Dintr-un punct de vedere nici nu ar fi rau sa nu mai avem constrangeri legate de un acord cu FMI. Din aceasta perspectiva, functionarii FMI, ai Bancii Mondiale si ai Uniunii Europene sunt simpli birocrati. Un fel de contabili bine pregatiti pentru a urmari macroechilibrele financiare, dar lipsiti de viziune. De orice capacitate si posibilitate de a inova, de a risca in plan economic pentru a obtine performanta. Politica acestor institutii este liniara. Aplicand-o, Romania este lipsita de orice sansa de a sari etape. De a-si accelera, in mod semnificativ, dezvoltarea. De a avea initiative si de a prelua controlul jocului economic in anumite domenii. Dar ce folos?
Este, din aceasta perspectiva, prea tarziu. Lovitura administrata de Traian Basescu nu poate fi valorificata.
Citește mai multe pe CorectNews
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu