Summit Inițiativa celor Trei Mări. Birchall: Examen pentru România

Ana Birchall
Ana Birchall

Viceprim-ministrul pentru implementarea parteneriatelor strategice ale României, Ana Birchall, a declarat vineri că există banii necesari pentru organizarea Summitului Iniţiativei celor 3 Mări, care va avea loc la Bucureşti pe 17 şi 18 septembrie.

"Dispoziţia doamnei prim-ministru a fost să tratăm acest proiect important pentru România cu maximă seriozitate şi cu o atitudine constructivă, lucru pe care l-am făcut din primul moment şi vom continua să îl facem, pentru că aşteptările (...) de la summit sunt destul de mari. (...) Eu vă garantez că sunt bani. Este un examen extrem de important pentru România acest summit. (...) Bani sigur că sunt, nu cred că s-a pus vreodată discuţia să nu existe fondurile necesare. (...) Din punctul de vedere al Guvernului, va exista aceeaşi atitudine constructivă, tocmai pentru că este un examen extrem de important pentru România şi eu cred că orgoliile chiar nu-şi au rostul aici", a afirmat Birchall, la Antena 3.

Ea a fost întrebată dacă există bani pentru organizarea acestui summit, având în vedere că, pe 7 august, purtătorul de cuvânt al preşedintelui, Mădălina Dobrovolschi, a susţinut că reducerea de către Guvern a bugetului Administraţiei Prezidenţiale la rectificarea bugetară este de natură să ducă la imposibilitatea de a se mai desfăşura Summitul Iniţiativei celor 3 Mări.

Summitul, pregătit încă din ianuarie

Vicepremierul Ana Birchall a precizat că la organizarea acestui summit se lucrează de la sfârşitul lunii ianuarie.

"A fost o întâlnire la Palatul Cotroceni - sfârşit de ianuarie - şi (...), în secunda doi, doamna prim-ministru ne-a convocat pe toţi, a spus că acesta este un proiect extrem de important pentru România. (...) Noi am fost într-un dialog constant, permanent, deschis, transparent şi foarte constructiv cu orice instituţie, începând de la Administraţia Prezidenţială la orice altă instituţie care a avut un cuvânt de spus pe organizarea acestui summit", a spus Birchall.

Potrivit viceprim-ministrului, Guvernul s-a achitat "cu brio" de principala sa responsabilitate, aprobând în şedinţa de joi, prin trei memorandumuri, proiectele din domeniile digital, transporturi şi energie care vor fi promovate la summit.

"Aceste proiecte vor fi incluse într-o listă scurtă, care va fi finanţată din fonduri mixte probabil, şi publice şi fonduri private", a explicat Ana Birchall, precizând că este extrem de important să fie finanţate multe proiecte care să implice ţara noastră.

UE și SUA, prezente

Totodată, ea a anunţat că la acest summit vor participa atât reprezentanţi ai statelor Uniunii Europene, cât şi din partea Administraţiei Statelor Unite.

"Este a treia reuniune, prima dată când este organizată în România şi aşteptările sunt ca în urma acestui summit să venim cu o listă de proiecte, care practic să contribuie la dezvoltarea economică, pe de o parte, a regiunii, dar şi din punctul de vedere al rolului geostrategic în această regiune a celor trei mări, vorbim de Baltică, Adriatică şi Marea Neagră", a evidenţiat Birchall.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel