Motivele pentru care JD Vance și Elon Musk au devenit atât de interesați de politica din România - analiză Bloomberg

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Bloomberg a analizat motivele pentru care JD Vance și Elon Musk au devenit atât de interesați de politica din România în ultima perioadă.

Dintre toate țările Uniunii Europene vizate de obiecții din partea administrației Trump, niciuna nu a atras mai multă critică vehementă decât România, scrie agenția de știri Bloomberg, cu sediul central în New York, Statele Unite, în cadrul unei analize a motivelor pentru care JD Vance, vicepreședintele american, și miliardarul Elon Musk, consilier special al preşedintelui american Donald Trump, au devenit atât de interesați de politica din țara noastră în ultima perioadă.

Sursa citată scrie că "anularea alegerilor prezidențiale ale națiunii est-europene din decembrie a fost dovada, în ochii vicepreședintelui american JD Vance, că democrația europeană este amenințată. Votul a fost anulat de Curtea Constituțională a României, care a citat dovezi că Rusia a intervenit în campanie, dându-i o mână de ajutor candidatului de extremă-dreapta Călin Georgescu".

Totodată, Bloomberg amintește că "Georgescu l-a lăudat pe președintele rus Vladimir Putin, a denunțat alianța militară a NATO și a descris valorile liberale moderne drept o amenințare pentru cultura creștină ortodoxă a țării sale".

"El a ieșit din obscuritate pentru a obține o victorie surpriză în primul tur de scrutin din 24 noiembrie, eliminându-l pe Marcel Ciolacu, premierul care dorea să devină șef al statului", mai scrie sursa citată despre Georgescu, candidatul care a fost interzis de CCR la alegerile din luna mai.

Elon Musk a criticat decizia BEC

Ieri, 11 martie, Curtea Constituțională a României a respins toate contestațiile depuse împotriva neînregistrării candidaturii lui Călin Georgescu. Astfel, decizia dată de BEC duminică se va menține, iar Călin Georgescu nu va mai putea candida la alegerile prezidențiale din luna mai, hotărârile Curții fiind definitive și executorii.

Bloomberg  subliniază că acest "conflict" a început "să se adâncească" pe 9 martie, când BEC i-a interzis lui Georgescu să candideze la noile alegeri din primăvară, iar atunci "aliatul miliardar al președintelui american Donald Trump, ElonMusk, a numit decizia „nebună”. Cu sondajele care indică faptul că Georgescu este acum cel mai popular politician al țării, excluderea sa împinge țara într-un teritoriu constituțional neexplorat".

Ulterior, în cadrul analizei, sursa citată a relatat motivele deja bine cunoscute de toți a primei decizii CCR privind anularea primului tur al alegerilor din toamnă, prezentând dovezile "amestecului străin" și ce s-a întâmplat apoi în România, inclusiv despre dosarul deschis pe numele lui Georgescu.

Bloomberg: O mișcare controversată


"Anularea rezultatului alegerilor a scăzut prost pentru mulți români, iar sondajele de opinie efectuate între 14 februarie și 6 martie au indicat că Georgescu ar putea câștiga cu aproximativ 40%.

Acest lucru face ca decizia din 9 martie a biroului electoral al țării de a-l exclude de la următoarele alegeri să fie o mișcare controversată. Georgescu a susținut că este victima intrigilor elitelor: „Europa este acum o dictatură, România este sub tiranie!” a postat el pe rețeaua socială X al lui Musk pe 9 martie.

Georgescu a pierdut un recurs împotriva interzicerii alegerilor din 11 martie, privându-l de șansa de a deveni următorul președinte al României. Deși este în mare parte o figură ceremonială, președintele este și comandant șef, reprezintă România la summiturile NATO și ale Uniunii Europene și numește prim-ministrul în consultare cu partidele politice", mai scrie Bloomberg. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel