SUA, sacțiuni Iran. Trump, o nouă lovitură

SUA au respins ferm, marţi, competenţa Curţii Internaţionale de Justiţie (CIJ) în procedura angajată de Iran, care "pozează în victimă" a restabilirii sancţiunilor americane decisă de preşedintele Donald Trump, informează AFP.

Pentru Washington, care "se opune vehement" demersului Iranului, CIJ nici nu ar trebui să-şi piardă timpul studiind procedura angajată de Republica Islamică. Pur şi simplu nu este de resortul Curţii ONU să emită judecăţi în diferendul între cele două ţări, argumentează delegaţia americană care s-a deplasat la Haga, sediul CIJ.

"Iranul nu a stabilit existenţa unei baze care să garanteze competenţa Curţii", a estimat marţi reprezentanta Washingtonului, Jennifer Newstead, în a doua zi de audieri care ar urma să continue până joi.

Ce presupun sancțiunile

Ca răspuns la procedura judiciară angajată de Iran, a cărui economie este serios slăbită, Washingtonul a apărat restabilirea sancţiunilor prin ameninţarea nucleară iraniană la adresa securităţii sale naţionale şi mondiale.

Sancţiunile presupun blocarea tranzacţiilor financiare şi a importurilor de materii prime, precum şi măsuri ce penalizează achiziţiile în sectorul auto şi al aviaţiei comerciale.

Republica Islamică afirmă că măsurile americane sunt "încălcări flagrante" ale dispoziţiilor tratatului americano-iranian din 1955, care prevede "relaţii amicale" între cele două naţiuni şi încurajează schimburile comerciale.

Iranul şi SUA nu mai întreţin relaţii diplomatice din 1980

"Problemele economice şi sociale ridicate de Iran, care vrea, se pare, să atribuie SUA responsabilitatea pentru acestea, au rădăcini profunde în proasta gestionare economică a guvernului iranian şi în reprimarea propriei populaţii", a replicat Newstead, consilieră juridică a Departamentului de Stat american.

Teheranul trebuie să-şi asume responsabilitatea pentru consecinţele propriilor acte care ameninţă pacea şi stabilitatea internaţională, a adăugat ea, în condiţiile în care rialul iranian a pierdut circa jumătate din valoarea sa din aprilie.

Preşedintele american şi-a retras în luna mai ţara din acordul asupra programului nuclear iranian semnat de Teheran şi marile puteri în 2015, în care Iranul se angajează să nu se doteze cu arme nucleare. Această retragere a dus la restabilirea faţă de Republica Islamică a severelor sancţiuni americane, "cele mai grave din istorie", potrivit Teheranului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel