Stresul poate duce la pierderea vederii - Studiu

Stresul poate duce la pierderea vederii / Foto: Pixabay, de Tom
Stresul poate duce la pierderea vederii / Foto: Pixabay, de Tom

Stresul ne poate afecta grav vederea, potrivit unui nou studiu.

O echipă de oameni de știință din California arată într-un nou studiu că stresul repetat îmbătrânește celulele din ochi, determinându-le să moară mai repede, scrie Ziarul de Iași.

Toate celulele îmbătrânesc, iar celulele oculare nu fac excepție, dar îmbătrânirea în masă și moartea celulelor ganglionare retiniene sunt un factor de risc major pentru glaucom.

Numărul persoanelor cu glaucom va crește la peste 110 milioane până în 2040

Având în vedere că oamenii trăiesc mai mult, estimările actuale privind îmbătrânirea populației sugerează că numărul persoanelor cu glaucom va crește la peste 110 milioane până în 2040.

Stresul, precum creșterea presiunii intraoculare în ochi, forțează țesutul retinian să treacă prin modificări epigenetice și transcripționale similare cu cele care au loc în cazul îmbătrânirii naturale. În țesutul retinian tânăr, autorii studiului au arătat că stresul repetat a forțat țesutul ocular să-și accelereze procesul de îmbătrânire. Descoperirile ar putea deschide noi căi pentru a viza și păstra funcția celulară la persoanele cu glaucom.

„Cercetările noastre subliniază importanța diagnosticării precoce, a prevenirii, precum și a gestionării bolilor legate de vârstă, inclusiv glaucomul”, arată autorul studiului Dorota Skowronska-Krawczyk, profesor asistent de fiziologie, biofizică și oftalmologie la Centrul Translational Vision al Facultății de medicină Irvine din cadrul Universității California (UCI).

Ce au observat cercetătorii

Modificările epigenetice observate de cercetători sugerează că modificările la nivelul cromatinei sunt dobândite în mod acumulativ, în urma mai multor cazuri de stres.

"Acest lucru ne oferă o fereastră de oportunitate pentru prevenirea pierderii vederii, atunci când boala este detectată din timp", scriu autorii.

Presiunea intraoculară din ochi are un ritm circadian care oscilează între 12-21 mmHg la indivizii sănătoși și este cea mai ridicată la aproape două treimi dintre indivizi pe timp de noapte.

Fluctuațiile pe termen lung ale presiunii intraoculare sunt considerate un predictor puternic pentru progresia glaucomului. Descoperirile din studiul recent duc această predicție cu un pas mai departe, sugerând că și impactul unor fluctuații ușoare și repetitive accelerează îmbătrânirea țesutului retinian.

Cum poate fi prevenită pierderea vederii

"Cercetările noastre arată că, la animalele în vârstă, până și o creșterea moderată a presiunii intraoculare hidrostatice are ca rezultat pierderea celulelor ganglionare retiniene și duce la defecte de vedere", explică Skowronska-Krawczyk.

Cercetătorii vor continua studiile pentru a înțelege mecanismele care intervin în îmbătrânirea celulară pentru a găsi potențiale ținte pentru terapii. În prezent, echipa testează diferite abordări pentru a preveni procesul de îmbătrânire accelerată rezultat din stres.

Recenta cercetare a fost posibilă datorită unui nou instrument care măsoară vârsta pe baza modificărilor de metilare în ADN-ul țesuturilor. Ceasurile epigenetice pot ajuta la măsurarea stresului și a pierderii vederii prin estimarea vârstei țesutului retinian. Studiul a fost publicat în revista Aging Cell.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel