EXCLUSIV  STAREA DE URGENȚĂ poate fi instituită în România. Regulamentul Camerelor, schimbat

Instituirea stării de urgență, în actualele condiții, este posibilă. Înainte decretării stării de urgență trebuia schimbat regulamentul Camerelor, lucru care s-a întâmplat chiar astăzi. Parlamentarii vor lucra de la domiciliu și se vor ”întâlni” pe tablete.

Mulți români se așteaptă la instituirea stării de urgență pentru limitarea răspândirii COVID-19 și limitarea efectelor acestei pandemii. 

Potrivit art. 93 din Constituție, preşedintele României poate institui starea de asediu sau starea de urgenţă în întreaga ţară ori în unele unităţi administrativ-teritoriale, dar decretul trebuie contrasemnat de premier și aprobat de Parlament. Încuviinţarea măsurii trebuie făcută în cel mult 5 zile de la luarea acesteia.

Următorul paragraf al legii fundamentale ridica probleme: ”Dacă Parlamentul nu se află în sesiune, el se convoacă de drept în cel mult 48 de ore de la instituirea stării de asediu sau a stării de urgenţă şi funcţionează pe toată durata acestora”.

Înainte de a suspenda lucrările, parlamentarii au schimbat regulamentul Camerelor. Faptul că sunt contacți de COVID-19 îi obligă să stea 14 zile în izolare. Astfel ei vot lua decizii folosind tabletele.

Votul prin sisteme online nu era prevăzut de regulamente și legile de funcționare. De aceea, astăzi liberalii au insistat cu votarea guvernului Orban 3 în Parlament, nu prin Whatsapp, cum au propus unii parlamentari din opoziție. Ei se temeau că votul online ar fi putut să fie contestat la Curtea Constituțională sau în contencios, nefiind prevăzut de lege. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel