Standardele democratice în Moldova, în vizorul Parlamentului European

Parlamentul European denunţă derapajele de la standardele democratice în Republica Moldova.

Comisia pentru Afaceri Externe a Parlamentului European a dezbătut joi, 21 iunie, ultimele evoluţii din Republica Moldova, informează Radio Chişinău.

Preşedinţii şi raportorii comisiei denunţă derapajele de la standardele democratice în Republica Moldova şi solicită încetarea imediată a intervenţiei politicului în sistemul judiciar şi în desfăşurarea alegerilor.

Potrivit unui comunicat al instituţiei europene, Comisia pentru Afaceri Externe a Parlamentului European 'se arată foarte îngrijorată de decizia recentă a instanţei de judecată de la Chişinău, care a decis, din motive dubioase şi netransparente, să nu confirme legalitatea recentelor alegeri locale ale primarului Chişinăului'.

Parlamentul European subliniază că interferenţa politică în sistemul judiciar şi desfăşurarea alegerilor este contrară standardelor europene la care Republica Moldova a subscris, mai ales ca parte la Acordul de Asociere UE-Moldova.

Declaraţia comună din 4 iulie 2017

Legislativul european reaminteşte autorităţilor din Republica Moldova despre declaraţia comună din 4 iulie 2017 a Parlamentului European, a Consiliului şi a Comisiei, ataşată deciziei de acordare a asistenţei macrofinanciare Republicii Moldova, potrivit căreia "o condiţie prealabilă pentru acordarea de asistenţă macrofinanciară este ca ţara beneficiară să respecte mecanismele democratice eficiente, inclusiv un sistem parlamentar multipartit şi statul de drept, şi să garanteze respectarea drepturilor omului ".

'După cum arată atât ultima reformă electorală, cât şi cele mai recente evoluţii de la Chişinău, această condiţie prealabilă nu este îndeplinită în acest stadiu', subliniază raportul Comisiei pentru Afaceri Externe a PE şi îndeamnă autorităţile moldovene să ia măsuri imediate pentru a se asigura că prevalează statul de drept în gestionarea rezultatelor alegerilor locale şi în perspectiva viitoarelor alegeri parlamentare din acest an.

De asemenea, PE îndeamnă autorităţile să livreze rapid rezultate în anchetele asupra fraudei bancare de 1 miliard de dolari, dezvăluite în 2014.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel